Foto: minrzs.gov.rs

Užice ove godine dobija dnevni boravak za osobe sa autizmom

Vesti Autor: M.S. | 18:42 Utorak, 02 04 2024 Foto: minrzs.gov.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, prisustvovali su danas u Užicu otvaranju izložbe „Plavo srce u prestonici kulture 2024“, koja je organizovana povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa autizmom.

Selaković je, na otvaranju izložbe u Gradskom kulturnom centru Užice, istakao da se Užice, u odnosu na druge gradove, zaista ističe po socijalnoj politici i politici uključivanja osoba sa invaliditetom i uklanjanja barijera na koje takve osobe i članovi njihovih porodica nailaze.

On je istakao da odnos koji Grad Užice ima prema ovim osobama predstavlja kulturni i životni standard koji jedan narod, država, životna sredina i okruženje mogu da dostignu.

Ministar je naveo da obeležavanje Svetskog dana osoba sa autizmom služi za sagledavanje koliko je toga urađeno u prethodnom periodu, kao i da se postave zadaci za budući period, najavivši da će Užice u ovoj godini dobiti dnevni boravak za osobe sa autizmom.

Selaković je dodao i da će Gradski bazen u Užicu dobiti pristupne rampe, koje će ga učiniti dostupnim osobama sa invaliditetom.

On je predočio da je Atletski klub osoba sa invaliditetom ,,Pora“ iz Užica, koji je osnovan pre 10 godina na predlog našeg proslavljenog paraolimpijica Užičanina Miloša Zarića, prijavio ovaj projekat na stalno otvoreni konkurs resornog ministarstva i da je za te svrhe odobreno 2.982.620 dinara.

Užice je grad koji je dao i olimpijice i više paraolimpijaca, naglasio je ministar i dodao da će ovim zahvatom objekat gradskog bazena, u kome se nalazi i prva teretana u skladu sa potrebama osoba sa invaliditetom, svim svojim sadržajima postati pristupačan osobama sa invaliditetom,.

Ovom prilikom, Selakoviću i Barošević dodeljene su zahvalnice za pomoć, razumevanje, saradnju i doprinos u ostvarivanju humanih ciljeva Saveza udruženja Srbije za pomoć osoba sa autizmom.

Na izložbi „Plavo srce u prestonici kulture 2024“ predstavljeni su radovi članova udruženja pomenutog saveza iz čitave Srbije i umetnika Grada Užica.