Foto: ig/buducnostsrbijeav

VAŽNA POSETA! Prvi čovek Mančester sitija zajedno sa Vučićem na utakmici Crvene zvezde

Vesti Autor: K.C. | 10:19 Sreda, 13 12 2023 Foto: ig/buducnostsrbijeav

U posetu Beogradu stiže Haldun Al Mubarak, čovek koji je nosilac svih najvažnijih funkcija u arapskom svetu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Al Mubarak inače jako retko zbog obaveza putuje sa timom Mančester sitija, ali njegov današnji dolazak, naročito u svetlu rata u Gazi, pokazuje značaj odnosa Emirata i Srbije, ali i važnost Beograda, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On će zajedno sa predsednikom Srbije gledati utakmicu Crvene zvezde i Mančester sitija, a svako će navijati za svoj tim.

Takođe, dolazi kao specijalni izaslanik šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Emirata i najmoćnijeg čoveka na svetu.

Al Mubarak ima mandat predsedavajućeg Uprave za izvršne poslove, specijalizovane vladine agencije koja vrši savetovanje u oblasti strateške politike za Njegovo Visočanstvo šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. On je i specijalni izaslanik predsednika za Kinu, a nadležan je i za nekoliko drugih zemalja u ime UAE.

Član je Izvršnog veća Abu Dabija, funkcija koju obavlja od 2006. godine, a član je Vrhovnog saveta Abu Dabija za finansijska i ekonomska pitanja. Takođe je član Saveta za istraživanje napredne tehnologije Abu Dabija, suosnivač poslovnog saveta SAD - UAE i Strateškog dijaloga UAE - Francuska, te kopredsedava i Zajedničkim forumom Abu Dabi - Singapur.

Pored obaveza u vladi, Haldun je generalni direktor i izvršni direktor grupe Mubadala, inovativne kompanije vredne 276 milijardi dolara sa
imovinom u više od 50 zemalja i šest međunarodnih kancelarija. Kompanijom upravlja od njenog osnivanja 2002. godine, i kroz organski rast, akvizicije i spajanja, nadgledao je kontinuirano generisanje održivih finansijskih prihoda za akcionara Mubadale, Vladu Abu Dabija.

Od 2008. godine je predsednik Fudbalskog kluba Mančester siti, najuspešnijeg tima Premijer lige u poslednjoj deceniji. Mančester siti je, takođe, trenutno najbolje rangirani fudbalski klub na globalnom nivou po prihodima i cenjen je kao vodeći svetski fudbalski brend.

Haldun je takođe predsednik „City Football Group" osnovane 2013. godine, koja uključuje „Mančester siti", „Njujprk siti" i „Melburn siti". Grupa sada ima 13 klubova u okviru svoje globalne mreže, a vrednost joj je procenjena na više od šest milijardi dolara.