Foto: srbija.gov.rs

Vesić: Vrednost izvedenih građevinskih radova u 2023. godini 5,5 milijardi evra

Vesti Autor: B.O. | 16:16 Ponedeljak, 12 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je danas da je učešće građevinske industrije u ukupnom BDP-u Srbije 5,5 odsto, što je mnogo više u odnosu na pre deset godina kada je iznosilo tri odsto.

Vesić je na Srpsko-grčkom poslovnom forumu u Palati “Srbija” precizirao da je vrednost svih izvedenih radova u prošloj godini u Srbiji dostigla skoro 5,5 milijardi evra, dok je 2013. godine ta vrednost bila 1,6 milijardi evra.

Ministar je ukazao na to da raste i vrednost izvedenih radova, dodajući da je u četvrtom kvartalu prošle godine taj rast, u odnosu na isti period 2022. godine, iznosio 13,9 odsto.

Ukupna vrednost građevinskih radova u 2022. godini je porasla za oko 16,1 odsto, a beleži se povećanje i u broju građevinskih dozvola, istakao je ministar.

On je naveo da su ukupna ulaganja u infrastrukturu u 2023. godini bila 3,8 milijardi evra, a da se u 2024. godini očekuje skoro četiri milijarde evra, poručivši da je to šansa i za grčke kompanije.

Vesić je iskazao zahvalnost grčkom ministru infrastrukture i transporta Hristosu Staikurasu sa kojim je dogovorio nekoliko zajedničkih projekata, pre svega izgradnju brze pruge koja treba da poveže Budimpeštu i Atinu.

Mi u ovom trenutku imamo 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada. Završavamo do kraja ove godine novih 108 kilometara, što znači da ćemo imati ukupno 184 kilometara brze pruge. Kada mađarska strana bude 2026. godine završila svoj deo pruge, a to je nešto malo više od 150 kilometara, imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte.

Ministar je napomenuo da je i sa Evropskom unijom nedavno potpisan ugovor za igradnju pruge prema Nišu, dužine 230 kilometara, pri čemu je grant EU 610 miliona evra, najavivši da će se u narednom periodu raspisati sva tri tendera za nadzor.

Prilika je za sve kompanije koje imaju iskustvo u izgradnji pruga da se jave na ovaj tender, naveo je ministar i podsetio na to da je i sa Vladom Severne Makedonije potpisan Memorandum o nastavku pruge od Niša do Skoplja.