Foto: srbija.gov.rs

Vlada Srbije pouzdan i odgovoran partner slovačkoj nacionalnoj manjini

Vesti Autor: M.S. | 10:48 Petak, 11 08 2023 Foto: srbija.gov.rs

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije  Tomislav Žigmanov prisustvovao je Svečanoj sednici Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine povodom 20-godišnjice od njegovog osnivanja.

Svečana sednica, uz prisustvo brojnih zvanica i gostiju, održana je u okviru programa ovogodišnjih Slovačkih narodnih svečanosti u Bačkom Petrovcu.

Žigmanov pozdravio je sve prisutne predstavnike lokalnih vlasti, Pokrajinske vlade, goste iz Republike Slovačke i sve članove Slovačkog nacionalnog saveta na čelu sa predsednicom Dušankom Petrak, izrazivši čast i zadovoljstvo na prilici da prisustvuje svečanoj sednici manjinskog samoupravnog tela slovačke zajednice u Republici Srbiji.

Ministar je čestitao na svemu što je Savet u proteklih 20 godina postigao kada je u pitanju očuvanje imena Slovaka na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, odnosno u Republici Srbiji.

On je ocenio da očuvanje i razvoj identiteta slovačkog naroda, imaju za posledicu dobrobit pripadnika slovačke zajednice, naročito kada su u pitanju aktivnosti u području kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.

Vaša postignuća se vide i kada su u pitanju integracija Slovaka u lokalne zajednice, regionalne zajednice, kao i u zajednici svih građana Republike Srbije, ravnopravnih građana koji ostvaruju jednakost u punom kapacitetu, poručio je on.

Žigmanov je istakao da pripadnici svih nacionalnih zajednica, pa tako i slovačkog naroda u svojim nastojanjima za dalji napredak u Vladi Republike Srbije imaju pouzdanog i odgovornog partnera, koji je garant resorno ministarstvo na čijem je on čelu.

Ministar Tomislav Žigmanov primio je Zlatnu plaketu Slovačkog nacionalnog saveta koja je dodeljena Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog za doprinos razvoja Nacionalnog saveta povodom 20 godina njegovog postojanja.