Foto: tw/VladoBilcik

Vladimir Bilčik o Vulinovim izjavama u Moskvi - "Napredak Srbije na evropskom putu samo uz usklađivanje sa politikom EU"

Vesti Autor: K.C. | 20:13 Utorak, 23 08 2022 Foto: tw/VladoBilcik

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je danas da će potpuno usklađivanje sa spoljnom, bezbednosnom i odbrambenom politikom EU, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji, kao i normalizaciju "odnosa Srbije sa Kosovom" odrediti tempo pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Bilčik je ovo naveo na Tviteru reagujući na posetu ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina Moskvi i istakao da kada "član srpske vlade šalje poruke protiv EU tokom zvanične posete Moskvi, svi u Evropi to primete".

Izvestilac EP za Srbiju naveo je da se svaki napredak Srbije na evropskom putu može zasnivati samo na istinskoj i doslednoj posvećenosti evropskim principima, vrednostima i politikama.

"Ovo uključuje usklađivanje njene spoljne i bezbednosne politike sa politikom Evropske unije – na progresivan način i sa istinskim interesom za donošenje političkih odluka koje odražavaju buduće usklađivanje. Usklađenost Srbije je bila i ostaje najniža u regionu“, naglasio je ovom prilikom Bilčik.
Zvanični Beograd nije do sada ni reagovao ni komentarisao posetu Aleksandra Vulina Moskvi, kao ni njegove izjave u susretu sa Sergejom Lavrovom, ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije.