Foto: ig/milosvucevic

Vučević položio venac na novootkriveni spomenik Milunki Savić u Beogradu

Vesti Autor: K.C. | 12:50 Četvrtak, 27 06 2024 Foto: ig/milosvucevic

U Beogradu je danas otkriven spomenik Milunki Savić, a tom prilikom premijer Srbije Miloš Vučević poručio je da je, zahvaljujući toj srpskoj heroini, čitav svet mogao da razume koliko Srbi cene i ljube slobodu.

„Prestoni grad Beograd, postavljanjem ovog spomenika, vraća mali deo duga žrtvi i herojstvu Milunke Savić. Njen ratni podvig služiće budućim pokolenjima kao primer junaštva, požrtvovanja i ljubavi prema slobodi, prema narodu svome. Zahvaljući Milunki Savić, čitav svet je mogao da vidi snagu rodoljublja srpske nacije, da razumeju koliko Srbi cene i ljube slobodu. Neka je večna slava i neka se pamte svi podvizi Milunke Savić", izjavio je Vučević.

Ocenio je da je Prvi svetski rat predstavljao vreme strašnog suda i golgote, ali i vaskrsa srpskog naroda.

Venac su, zajedno sa premijerom, položili i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar kulture Nikola Selaković

U okviru ceremonije, orkestar Garde Vojske Srbije intonirao je državnu himnu "Bože pravde", a spomenik je osveštao episkop Aleksej

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, rođendana Milunke Savić.

Autori spomenika su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković.

Srpska heriona Milunka Savić (1892-1973) se kao dobrovoljka borila u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine i bila je primer smelosti i junaštva.

Bila je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata (Prvog svetskog rata).

Nosilac je sedam odlikovanja, među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost Miloš Obilić, francuska oficirska Legija časti...

Njeno junaštvo poštovali su admiral Emil Geprat, generali Moris Saraj, Franše d'Epere, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, vojvoda Živojin Mišić.