Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Vučević razgovarao sa šefom OEBS-a u Srbiji Janom Bratuom

Vesti Autor: M.S. | 19:07 Petak, 31 05 2024 Foto: srbija.gov.rs/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa šefom Misije OEBS-a u Srbiji ambasadorom Janom Bratuom o saradnji u oblastima koje su od suštinskog značaja za dalji napredak naše zemlje, posebno na polju evrointegracija.

Premijer je rekao da se dosadašnja saradnja Srbije i Misije OEBS u Srbiji odvijala na prijateljski i partnerski način uz međusobno poverenje, i izrazio očekivanje da će se uspešna saradnja nastaviti, posebno u održanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik Vlade je naglasio da ceni podršku Misije u sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji, uključujući ekspertizu u programskim oblastima poput demokratizacije i medija, jačanja ljudskih i manjinskih prava i promociji tolerancije i nediskriminacije.

Vučević je istakao da se politika Vlade Srbije zasniva na toleranciji i poštovanju prava nacionalnih manjina, i dodao da je naša zemlja uspešan primer za rešavanje pitanja nacionalnih manjina, o čemu svedoči kontinuiran rad na unapređivanju zakona i drugih akata u vezi sa adekvatnom primenom jezika i pisma nacionalnih manjina i reprezenatativnost manjina u političkim i demokratskim procesima.

Premijer je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji, istakavši da su Srbi koji tamo žive svakodnevno izloženi raznim pritiscima, diskriminaciji i provokacijama.

Vučević je istakao da se posvećeno radilo na primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Ambasador Bratu je čestitao Vučeviću stupanje na dužnost predsednika Vlade Srbije.

On je istakao da će insistirati na prijateljskom i partnerskom odnosu sa Srbijom i naglasio da će posebnu pažnju posvetiti nastavku konstruktivne saradnje, zasnovane na međusobnom poverenju u cilju sprovođenja reformi.