Foto: ig/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić ODLIKOVAO premijera Mađarske Viktora Orbana

Vesti Autor: K.C. | 12:01 Petak, 16 09 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

Za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Predsednik Srbije je gosta iz Mađarske srdačno dočekao ispred zdanja na Andrićevom vencu.

- Dobro došao, dragi prijatelju! Radujem se našem susretu i razgovoru, koji je zasnovan na medusobnom razumevanju i poverenju, ali i na prijateljstvu koje smo izgradili tokom višegodišnje saradnje - napisao je Vučić na instagramu.

Mađarski premijer je, nakon što je primio Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici, rekao da mu je velika čast što je mogao da preuzme orden.

- Retko se daje odlikovanje ljudima koji su još na funkciji. Ne smatram da me ordenom otpuštate, već ohrabrujete. Shvatam da odlikovanje nisam dobio zbog onog što sam do sada učinio, već za ono što ću ubuduće činiti za srpsko-mađarsko prijateljstvo - poručio je on.

Mađari, kazao je, vole da daju titule svojim rukovodiocima, a postoji titula „najveći Mađar“, koju je dobio Ištvan Sečenji.

- On je napisao pismo knezu Milošu Obrenoviću koji je vodio ustanak, i napisao „Interesi Srbije i Mađarske su toliko povezani i ispreleteni i, hteli to mi ili ne, moramo biti prijatelji. Kada sadašnja vlada, a i ja lično radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva, ispunjavam staro saznanje - naglasio je on.

Mađarska je zemlja koja sa Srbijom mora biti prijatelj, podvukao je on.

- Istorijski nalog olakšan je time što Srbija ima takvog rukovodioca sa kojim možemo lično prijateljstvo negovati. Hvala ne samo na odlikovanju već i na prijateljstvu - rekao je on.

Prijateljstvo jeste okrnjeno na jednoj tački, kazao je u šali, dodajući da je to vaterpolo.

- U vateropolu može postojati samo jedan pobednik i za pobedu moramo da se borimo u bazenu. Što se politike tiče Mađari i Srbi imaju jedan zajednički posao, a to ponekad zaboravljamo - naglasio je on.