Foto: srbija.gov.rs

Za projekte ustanova kulture u Somboru 1,4 miliona dinara

Vesti Autor: M.S. | 13:15 Četvrtak, 30 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković potpisao je danas u Somboru ugovore o finansiranju četiri projekta Galerije „Milan Konjović“, Gradskog muzeja i Narodnog pozorišta u Somboru, u ukupnoj vrednosti od 1,4 miliona dinara.

Selaković je tom prilikom poručio da će resorno ministarstvo nastaviti i dalje da bude dobar oslonac i veran partner Gradu Somboru, i podsetio na to da je u ovoj godini za ustanove kulture u ovom gradu, kroz različite vrste konkursnih finansiranja, Ministarstvo obezbedilo više od 20 miliona dinara.

Ministar je napomenuo da je najveći deo opredeljen Istorijskom arhivu grada Sombora, koji je kroz konkurs „Gradovi u fokusu“ ove godine dobio 12,7 miliona dinara za rekonstrukciju fasade, dok je šest miliona dinara obezbeđeno Gradskom muzeju.

Takođe, kako je dodao, Sombor je od 2021. godine od Ministarstva kulture dobio 60.272.000 dinara za preko 80 projekata – kako za ustanove kulture, tako i za različite vrste kulturnih programa.

Ministarstvo kulture je današnjim ugovorima omogućilo Galeriji „Milan Konjović“ realizaciju druge faze unapređenja „virtuelne šetnje“, a treće faze izrade digitalnih formata upotrebom mobilnog vodiča, Gradskom muzeju osavremenjivanje i dopunu sadržaja na IQ TOUCH pametnoj tabli, a Narodnom pozorištu organizaciju izložbe u čast 26 godina izvođenja Nušićevog „Sumnjivog lica“ u ovoj ustanovi kulture.