Foto: mod.gov.rs

Završetak školovanja 50. klase učenika Srednje stručne vojne škole

Vesti Autor: M.S. | 17:55 Petak, 01 09 2023 Foto: mod.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva odbrane Vlade Republike Srbije Mile Jelić prisustvovao je danas svečanosti povodom završetka školovanja učenika 50. klase Srednje stručne vojne škole „1.300 kaplara“ i promocije u prve podoficirske činove.

Jelić je na ceremoniji na Vojnoj akademiji najuspešnijim učenicima uručio nagrade, i tom prilikom istakao da su učenici tokom školovanja postigli zavidne uspehe, a da deo njih školovanje nastavlja na Vojnoj akademiji.

On je ukazao na to da ova škola, kao deo srednjeg vojnog školstva,  prolazi kroz temeljne reforme koje imaju cilj da profilišu moderan, efikasan i funkcionalan sistem vojnog obrazovanja, koji će odgovoriti potrebama i zadacima Vojske Srbije.

Razvoj vojnog visokoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja usko je povezan sa razvojem države, tehnološkim mogućnostima i odbrambenim zahtevima modernog doba, pa danas možemo sa ponosom reći da doprinosimo modernizaciji srpske vojske i podizanju njenog statusa na najvišu lestvicu, naglasio je Jelić.

Državni sekretar je naveo da Srednja stručna vojna škola „1.300 kaplara“ daje odgovoran i stručan kadar, koji će, nakon unapređenja u prvi podoficirski čin, preuzeti dužnosti u našoj vojsci sa ciljem čuvanja i zaštite naše domovine.

On je najmlađim podoficirima Vojske Srbije poručio da od danas svaka njihova vežba na određenom sredstvu postaje realni zadatak.

Od vašeg znanja, veštine i osposobljenosti u određenoj situaciji zavisiće život vaših kolega. Odabrali ste častan i težak vojnički poziv i nastojte da na tom putu istrajete jer ste vi ponos otadžbine i Vojske Srbije, rekao je državni sekretar.

Prvi u rangu 50. klase Srednje stručne vojne škole „1.300 kaplara“ je vodnik Filip Marković (4,65), sa smera Jedinice za elektronska dejstva, drugi u rangu je vodnik Ivan Mucha (4,59), sa smera Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, dok je treća u rangu vodnik Julijana Dačković (4,54), sa smera Ratno vazduhopplostvo i protivvazduhoplovna odbrana.

Svečanosti su prisustvovali i načelnik Vojnog kabineta predsednika Republike Srbije brigadni general Predrag Kraljević, rektor Univerziteta odbrane brigadni general Boban Đorović, načelnik Vojne akademije Srđan Blagojević, načelnik Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“ kapetan bojnog broda Srđan Miljković i glavni podoficir Vojske Srbije zastavnik prve klase Nenad Stević.