Foto: srbija.gov.rs

Zrenjanin Prestonica kulture Srbije 2025. godine

Vesti Autor: M.S. | 15:21 Sreda, 27 03 2024 Foto: srbija.gov.rs

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković potpisala je danas sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom Ugovor za projekat Prestonica kulture Srbije 2025. godine.

Gojković je čestitala gradonačelniku i građanima Zrenjanina dobijanje ove prestižne titule i sticanje privilegije da 2025. godine oni predvode „reprezentaciju Srbije u oblasti kulture”.

U konkurenciji za titulu Prestonice kulture Srbije 2025. bilo je osam gradova i opština, a Zrenjanin ju je s pravom dobio, rekla je ona i podsetila na to da je to prvi grad u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini koji je nacionalna prestonica kulture.

Zrenjanin je pobedio ostale kandidate kvalitetom jer je program kojim je izašao pred komisiju bio posebno inovativan, navela je potpredsednica Vlade.

Kako i sam naziv „Meandri grada – tokovi kulture” kaže, program prožima tradiciju, multikulturalnost i istoriju ovog grada sa modernim, nastojeći da kulturu još više približi građanima i napravi mostove kulture i ka modernim sadržajima, istakla je ona.

Gojković je dodala da je u planu oko 100 kulturnih programa, od kojih 50 potpuno novokreiranih za Prestonicu kulture 2025. godine.

Prema njenim rečima, projektom je predviđeno deset infrastrukturnih projekata, kao i potpuna rekonstrukcija, renoviranje i adaptacija Gradske kuće, istorijskog zdanja koje će za godinu dana zablistati u punom sjaju.

Drago mi je da Zrenjanin ima jednu komponentu, o kojoj drugi gradovi možda nisu toliko razmišljali, a to je međunarodna saradnja, jer u ovom projektu, uz veliku podršku svojih sugrađana, grad ima podršku u svih sedam ustanova kulture, civilnog sektora, kao i podršku grada Temišvara, koji je nedavno bio Evropska prestonica kulture, poručila je ona i dodala da će Zrenjanin imati podršku i Novog Sada i pokrajinske administracije.

Gojković je precizirala da je Ministarstvo kulture za realizaciju projekta ove godine predvidelo 120 miliona dinara, a iduće 178,5 miliona dinara, što je ukupno približno 300 miliona dinara, pri čemu u ovom projektu velikim iznosom učestvuje i sam grad.

Ona je, naglašavajući da je Čačak visoko podigao lestvicu svojim predsedavanjem, odnosnom titulom Prestonice kulture Srbije 2023. godine, a Užice već svojim otvaranjem pokazalo koliko ozbiljno shvata ovaj projekat, rekla da je ubeđena u to da će Zrenjanin biti među najboljim nacionalnim prestonicama kulture.

To pokazuje koliko je ovaj projekat dobar, koliko znači lokalnim samoupravama i koliko je dobar pravac koji je zauzet, a to je pravac decentralizacije kulture, navela je potpredsednica Vlade.

Zrenjanin će od Užica titulu Prestonice kulture Srbije preuzeti zvanično 21. marta 2025. godine.