Foto: must.gov.rs

Konstantno unapređivanje investicione i trgovinske saradnje Srbije i Kine

Biznis Autor: M.S. | 15:42 Sreda, 10 04 2024 Foto: must.gov.rs

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da su od 2014. do 2023. godine direktne strane investicije iz Kine u Srbiju iznosile približno 5,5 milijardi dolara, što tu zemlju pozicionira na listi deset najvećih investitora u srpsku privredu.

Momirović je, zajedno sa kineskim ministrom trgovine Vang Ventao, učestvovao na 11. zasedanju Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između Kine i Srbije.

On je istakao da su današnji sastanci, uz potpisani Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, još jedan korak u produbljivanju ekonomskih odnosa i pružanju podrške poslovnim zajednicama iz obe zemlje da realizuju svoje poslovne potencijale.

Ministar je ponovio da se dolaskom značajnih kineskih kompanija u Srbiju, koje investiraju u sektore rudarstva, energetike i auto-industrije, konstantno unapređuje investiciona i trgovinska saradnja, koja postaje motor daljeg jačanja ekonomskih veza između dve zemlje.

Radimo na podršci i promovisanju ekonomskih šansi u Kini, a pre svega kada se radi o kompanijama u sektoru poljoprivrede, agroindustrije, farmaceutske i mašinske industrije, jer će ova prilika doneti milijarde evra ekonomske razmene u narednim decenijama, rekao je Momirović.

Prema njegovim rečima, Srbija je završila sve administrativne procedure u vezi sa Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom, dodavši da se primena tog dokumenta očekuje kada se ispune sve zakonske procedure u Kini.

Ministarstvo poljoprivrede i druga nadležna ministarstva usaglašavaju različite sertifikate kako bi omogućili bržu prohodnost naših poljoprivrednih proizvoda u Kini, objasnio je on, dodavši da su današnji sastanci bili prilika da se efikasnije usaglase neki od detalja.

Momirović je naglasio da je Kina bila naš drugi trgovinski partner u prošloj godini, sa ukupnom trgovinskom razmenom od 6,1 milijardi dolara i da je izvoz u tu zemlju 2012. godine iznosio 6,4 miliona dolara, dok je u 2023. godini bio 1,2 milijarde dolara, što predstavlja povećanje više od 87 puta.

Prema njegovim rečima, u prva dva meseca ove godine ukupna robna razmena iznosila je 931,3 miliona dolara, što čini rast od 1,3 odsto u odnosu na isti period protekle godine.

Tokom pomenutog zasedanja, Momirović i Vang Ventao konstatovali su da različiti sajmovi koji se održavaju u Kini i Srbiji pružaju pravu priliku preduzećima dveju zemalja da se bolje pozicioniraju na srpskom, odnosno kineskom tržištu.

Srpska strana je istakla i značaj održavanja Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu i pozdravila podršku kineskih partnera u ovog realizaciji projekta, koji je od izuzetne nacionalne i regionalne važnosti.

Takođe, na zasedanju su razmatrana pitanja o saradnji u oblasti građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, turizma, e-trgovine, digitalne ekonomije i zaštite životne sredine.