Duh vremena

Kolumne Autor: Darko Obradović | 18:47 Petak, 01 12 2023

U Severnoj Makedoniji održan je sastanak OEBS-a uz prisustvo notornog Lavrova. Još uvek traje polemika u javnosti da li je ministru Ruske Federacije trebalo dozvoliti da dođe ili ne. Suštinski, Bugari su obrazložili dozvolu preleta kao put da se sačuva OEBS. Ova organizacija predstavlja još jednog dinosaurusa Hladnog rata, ali i značajnu platformu koja postoji od 1970. pod drugim nazivom KEBS. Osnovna uloga nekadašnjeg KEBS bila je dijalog između Istoka i Zapada. Danas je pitanje da li postoji politički Istok? Suštinski postoji Rusija i niko drugi na toj geopolitičkoj klackalici. Neko će svrstati i NR Kinu u taj politički Istok, međutim pitanje je da li ona spada tu. Možda je ispravnije Kinu posmatrati kao zasebni pol. Vraćamo se na suštinsko pitanje ko je onda geopolitički Istok u Evropi? Rusija i njen vazal Belorusija. Ove dve države ne mogu biti nikakav blok. 

Iz inata kreirana Evroazijska ekonomska unuja je najobičnija ljuštura bez suštine. Sa tom nakaradnom Putinovom kopijom Srbija ima ugovor o slobodnoj trgovini, uprkos tome ekonomska saradnja je beznačajna. Kako se Srbija bude energetski transformisala i krnja trgovina gasom biće zanemarena. ODKB je odavno nefukncionalan. Bivše ruske kolonije, od Kazahstana do Turkmenistana, ubrzano se prestrojavaju ka Pekingu. Kazahstan već priprema platformu da se postavi kao „most“ između Azije i Evrope. Sa druge strane pred našim očima uzdiže se Indija zemlja vrednih i pametnih ljudi. Novi ekonomski koridor iz Mumbaja do Hamburga u potpunosti će zameniti kineski Put svile. U godinama pred nama prisustvovaćemo ogromnom zamajcu indijsko-evropskih ekonomskih projekata. Sa Indijom na čelu Azija dobija alternativu komunističkim kriterijumima saradnje i trgovine koje promoviše predsednik Si. 

Dakle da li je Indija taj politički Istok? Pa nije. Indija je jednostavno Indija. Na sve to treba dodati da je OEBS regionalna evropska organizacija. Baltik sa delom istočne Evrope je bojkotovao zasedanje u Skoplju. Treba li OEBS da postoji? Možda još neko vreme. 

Dijalog sa Rusijom kao predstavnicom Istoka, sveo se na Rusiju kao jedinu pretnju evropskoj bezbednosti. Rusija ne predstavlja nikog. Država Rahmanjinova svela se na gomilu obesnih rukovodilaca kojima se ceo svet ruga. Više nema nikakve mudrosti ni državništva u izjavama Lavrova. Nema načina da Rusija odbrani svoju poziciju i ponudi alternativni model evropskim državama. 

Održan je ministarski sastanak NATO-a. Sva važna pitanja evropske bezbednosti sagledana su tokom dva dana konferencije. Osim Rusije u Evropi nema drugih neprijatelja NATO-a. EU ulazi u novu fazu integracije sa svojim jedinstvenim prostorom od Lisabona do severa, Crnog Mora i Mediterana. Sva pitanja evropske bezbednosti mogu se rešiti kroz dijalog unutar NATO i EU. Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg referišući se na Rusiju zaključuje da je ona poražena politički, vojno i ekonomski. Ukoliko se pitate kako ekonomski? Zanemarite propagandu ruskih korisnih idiota i pogledajte činjenice. Rusija je 70% budžeta stavila u vojne svrhe, a što je dovoljan znak ekonomske poremećenosti. Nikada ne treba zaboraviti da je Rusija u ratu sa Ukrajinom i samo sa Ukrajinom. Protiv ruske vojske se niko drugi ne bori. Imajući u vidu tužni rezultat ruske agresije, 300.000 izgubljenih vojnika i 8000 ubijenih oficira kako navode NATO zvaničnici, razmere katastrofe su očigledne. Rusija kao emiter alternativne realnosti, pune laži, obmana, mržnje i neprijateljstva više ne pripada Evropi. Rusija ne predstavlja nikoga, a što se tiče ruskih interesa oni ne treba nikog da zanimaju. U skladu sa haosom koji su sami napravili pripalo im je zasluženo mesto na istočnim granicama Evrope. 

Shodno duhu vremena OEBS sa Lavrovom ili bez njega suštinski je izgubio ulogu. Lavrov je došao u Skoplje sa ciljem da svojim prisustvom i izjavama potpali Zapadni Balkan. Na kraju, Rusija je obustavila finansiranje OEBS-a, a što je ne sprečava da koristi ovu organizaciju za svoju otrovnu propagandu.

Duh vremena nalaže pravilno pozicioniranje. Vreme je da Srbija preispita vreme u kome se nalazi. Mi više nismo u periodu Hladnog rata, nismo više država između Istoka i Zapada. Evropska smo nacija i Evropa je naša kuća. Nikakav BRIKS, ODKB i slične mitomanske organizacije ne mogu zameniti činjenice.