Jermenija

Kolumne Autor: Darko Obradović | 17:16 Petak, 14 06 2024

Sva je prilika da je  Jermenija u završnoj fazi oslobađanja od ruskog štetnog zagrljaja. Odluka je doneta, Jermenija napušta ODKB koji je ruska loša kopija NATO-a. Ova relativno mala i siromašna zakavkaska država donela je možda najznačajniju odluku u svojoj modernoj istoriji – napuštanje ruskih integracija. Dugo je Rusija davila Jermeniju. Ovo rusko davljenje je potpuno i sveobuhvatno kao i u slučaju Srbije. Tkz. ruski izbavitelji stalno traže dodatno dokazivanje lojalnosti. U trenutcima kada „pomažu“ oni podlo instaliraju svoje kadrove, svoje medije i agente od interesa. Što duže traje „bratsvo“ sa rusijom to je teže od njega se osloboditi. Ruska propaganda probija sve slojeve društva, dobro je organizovana i finansijski potpomognuta. Vremenom teži da u potpunosti izmesti racionalnost i društveni konsenzus o ključnim pitanjima. Nazivajući Jermene braćom pokušali su da im promene kulturu i tradiciju. U slučaju Jermena pitanje kulture i tradicije je zbog jezičke barijere otežano išlo, dok u slučaju Srbije ova podvala besprekorno funkcioniše. Mi Srbi smo doživeli da nas na silu Kremlj gura u svoj blatnjavi geopolitički kurg. Koriste svaku priliku i nepriliku da svojim saopštenjima „podrške“ Srbiji zapravo slabe međunarodnu poziciju naše zemlje. Do sada Srbija ni jednom nije uputila demarš ovakvom nepozvanom ruskom delovanju. 

Vremenom su Jermeni pod vlašću pro-ruskih lidera pokidali sve veze sa Zapadom i ekonomski najbogatijim delom sveta. Svoju bezbednost su predali u ruke verolomnicima iz Kremlja koji su se igrali sa njihovim sudbinama i životima. 

Dolaskom na vlast Nikola Pašinjana Jermenija je počela oslobađanje od ruske vojne i hibridne okupacije. Počelo je razbijanje mita o Rusiji kao zaštitnici i savezniku.  Jermeni su dobili lidera koji im je rekao istinu. Ta istina je bolna ali je istina. Rusija nikada nije imala nameru da pomogne ostvarivanje i zaštitu jermenskih nacionalnih interesa već je preko jermenske tragedije –Nagorno Karabaha održavala svoje prisustvo na južnom Kavkazu.  Vremenom je diktatorski režim iz Azerbejdžana postao daleko poželjniji partner i zavera je skovana za progon karabaških Jermena. Više nije tajna da su u oči četrdesetčetvorodnevnog rata ruski i azerski oficiri uz alkohol i srdačne osmehe sve planirali u Moskvi. Nakon srdačnog rastanka i dogovorenih aktivnosti pristupilo se izdaji Jermenije. Umesto oružja i vojne pomoći iz Rusije su u Jermeniju odapinjane otrovne i uvredljive strelice. Zamerano je Jermenima da nisu dovoljno lojalni, a vlast je nazivana izdajničkom. 

Odvažan i hrabar čovek, jermenski premijer Pašinjan, odoleo je ruskim nasrtajima i narodu rekao istinu.  Od tog trenutka Rusija neskriveno radi na planiranju ubistva jermenskog premijera, organizuje grupe za pritisak  kroz delove crkve i pro-ruske organizacije i naravno emituje laži i dezinformacije negirajući jermenski suverenitet. Do sada je preko 300 zavera za ubistvo jermenskog premijera raskrinkano. Celokupno zločinaštvo je u tome da su sva ta zlodela izvođena u trenutku dok je Jermenija formalni saveznik koga Rusija nije isterala iz ODKB. 

Po pitanju Rusije sve je laž. Pa je tako lažan i ruski vojni savez ODKB. To je jedini vojni savez u kome članice naoružavaju i pomažu egzistencijalnog neprijatelja druge članice. Rusija je činila 70% isporuka oružja Azerbejdžanu, a od zdravog razuma odmetnuti Lukašenko je isporučio rakete Polonez kojima je udarano na jermenske položaje. Da li se tako ponašaju saveznici? Nadam se da ovo zvuči poznato ukoliko se setimo da je tokom jugoslovenskih ratova Rusija isporučivala oružje, avione, instruktore i majstore remontere Hrvatskoj. Niko od „velikih“ patriota neće to zameriti Rusiji, ali će zato nas koji gradimo pomirenje sa susedima etiketirati kao izdajnike.  

Jermenska lekcija je od izuzetne važnosti za Srbiju. I mi Srbi smo uzdajući se u Rusiju izgubili sve. Zbog Rusije i njene agenture smo izašli kao poraženi i sankcionisani devedesetih, zbog Rusije smo izgubili Kosovo i zbog Rusije ćemo izgubiti i sami sebe ako nešto hitno ne promenimo. Od kada je počela ruska agresija na Ukrajinu najavljivana je propast NATO-a, Evropske unije, Amerike dok se u stvarnosti jedino raspada Rusija sa svojim pseudo savezima. NATO je bogatiji za još dve nove članice dok Rusija prvi put posle 125 godina gubi moć na južnom Kavkazu. Ideja da Srbija može iskoristiti Rusiju kao silu zaštitinicu ne predstavlja ništa drugo do propagandnu alatku Kremlja da očuva svoj uticaj na Balkanu. Rusiji je u interesu da budemo evropska Kuba bez perspektive. Ne samo da Rusija nije i neće biti srpska sila zaštitnica već je pogubno po nacionalni interes i od Kine praviti zamenu za Rusiju. Kina je bogata država, ali njeni građani to nisu. 

Odluka Jermenije po svim osnovama treba da bude uzor za Srbiju. Za početak treba uskratiti gostoprimstvo lažnom ruskom humanitarnom centru u Nišu sa postepenim ograničavanjem dozvoljenog broja ruske diplomatske misije. Količina dezinformacija koje su postale nacionalna uverenja predstavlja dovoljan povod da se Sputniku i RT zabrani rad. Podrivanje nacionalne bezbednosti počinje menjanjem svesti, a za početak treba promeniti strategiju nacionalne bezbednosti i izbaciti ODKB kao relevantan vojno-politički savez sa kojim Srbija treba da održava odnose. ODKB niti je pravi savez niti je relevantna organizacija za Srbiju kao što više nije ni za Jermeniju.

Želim dug život premijeru Pašinjanu jer on svojim delima svedoči da je moguće otarasiti se  ruskog štetnog uticaja.