PRAZAN GROB – ISPUNJEN ŽIVOT

Kolumne Autor: Samuil Petrovski | 02:08 Nedelja, 16 04 2023

Svesni smo da živimo u neobičnim, čudnim vremenima u kojem se čitav svet nalazi i ne snalazi. Preživeli smo veliki izazov i borbu sa nevidljivim neprijateljem - virusom Covid. Za vreme tog perioda senka smrti je uvek bila prisutna i mnogi strahovi od nepoznatog. Odmah nakon povratka u život (i normalu) počeo je da bukti rat u Ukrajini, za koji mnogi od nas nismo verovali da u 21. veku može da se desi na tlu našeg kontinenta. Iz Ukrajine čujemo i nemi smo svedoci tužnih scena tog bratoubilačkog konflikta. Mediji, eksperti nas plaše i najavljuju izazovne godine, nestašice, inflaciju, krizu… To sve više stvara dodatne strahove kod ljudi, anksioznost, nesigurnost kod svih nas. Živimo u eri straha i nažalost strah gospodari nama, postali smo robovi straha. To utiče na našu motivaciju, želju za životom, potragu za smislom, svrhom. Nažalost mnogi beže u neki virtualni svet otuđenosti što više komplikuje izazovnu situaciju. 

Bez obzira što je situacija oko nas tako depresivna i beznadežna, Vaskrs dolazi u pravo vreme da nas podseti na mnoge bitne stvari koje mogu da nas usmere i ohrabre. Vaskrs nas podseća na dve stvari. „Krst“ koji nas podseća na Božiju ljubav za nas dok „Prazan grob“ nas podseća na veliku pobedu nad najvećim i nepobedivim neprijateljem čoveka-smrću. Krst nas podseća šta je Bog učinio za nas dok prazan grob nas podseća kakav život treba da mi živimo za Boga. 

Najpotpuniji tekst u Novom Zavetu (Svetom Pismu) o Vaskrsenju Isusa Hrista nalazi se u poslanici Apostola Pavla 1 Korinćanima 15. poglavlje. Ta poslanica je napisana svega 20 godina posle Hristovog Vaskrsenja-događaja koji je promenio svet. Pisac je akademik tog vremena, intelektualac Savle koji je kasnije postao Pavle, progonitelj hrišćana postaje najvatreniji propovednik hrišćanstva ikada. Razlog za takvu trasformaciju je zato što je imao susret sa Vaskrslim Hristosom na putu za Damask i doživeo je korenitu promenu. Posle detaljnog, argumentovanog objašnjenja Vaskrsenja Hristovog u navedenom tekstu on završava poglavlje sledećim pozivom i ohrabrenjem za Korinćane. 

„Draga braćo i sestre, budite čvrsti, nepokolebljivi, uvek puni entuzijazma (bogati) za dobra dela, znajući da svaki vaš trud neće ostati bez ploda“ 1 Korinćanima 15:58

Apostol Pavle u ovoj poslanici poziva Korinćane da žive plodonosan život, ispunjen dobrim delima upravo zbog Vaskrsa. Problem hrišćana danas nije da ne veruju u Vaskrsenje nego da ga ne primenjuju u svom svakodnevnom životu. Apostol Pavle govori njima (a i nama) da bez obzira na sve depresivne situacije oko nas, ako verujemo u Vaskrslog Hrista onda naš život ima smisla i svrhu, da je život koji imamo vredan življenja ovde na Zemlji. Kroz veru u Vaskrs naši životi dobijaju novu dimenziju, pogled, perspektivu, osveženje da postoji smisao, nada, mir, radost, istinsko i trajno zadovoljstvo, sreća i ispunjenje. Radosna vest Vaskrsa nije samo da je Vaskrs antidot-lek za problem smrti nego da je i radosna vest Vaskrsa posebna injekcija, infuzija, vakcina ŽIVOTA za naš iscrpljen, umoran, obeshrabren život. 

Vaskrs nas poziva i hrabri da treba da živimo ispunjen, smislen i radostan život. Da se podsetimo da treba da zahvaljujemo na životu koji nam je podaren, da budemo dobri upravitelji istog, da i druge usrećimo oko nas. Vera u Vaskrslog Hrista nas takođe poziva da budemo puni entuzijazma dok pomažemo drugima oko nas, čineći dobra dela svima iz ljubavi koliko možemo u svakom momentu. Kao što je rekao jednom poznati sveštenik iz V.Britanije Džon Vesli (1703-1791):

Čini dobro koliko god možeš
svim sredstvima koja imaš
na svim putevima kojima ideš
na svakom mestu na kojem boraviš
u svako doba u koje deluješ
svim ljudima koje susrećeš
i to toliko dugo koliko živiš.

„Vaskrs“ nas transformiše da živimo ispunjen i smislen život. Ne samo usmeren na nas i naše potrebe već da se interesujemo za potrebe drugih, da služimo i volimo druge oko sebe. Vera u Vaskrslog Hrista je radosna vest za:
-    Našu prošlost: 
Da naši gresi iz prošlosti mogu biti oprošteni. Bog može i želi da nam sve oprosti ako mu priđemo u molitvi kroz iskreno pokajanje. 

-    Našu sadašnjost:  
Da naš sadašnji život može biti ispunjen, smislen i vredan življenja uprkos tužnoj situaciji oko nas. 

-    Našu budućnost:  
Da imamo čvrstu nadu za budućnost koja nas čeka bez obzira na sve buduće izazove. 
„DA JE GROB OSTAO PUN, NAŠ ŽIVOT BI BIO PRAZAN. POŠTO JE GROB PRAZAN NAŠI ŽIVOTI MOGU BITI ISPUNJENI“
Hajde da živimo ispunjen život utemeljen na Vaskrsu.

HRISTOS VASKRSE-VAISTINU VASKRSE