Foto: ig/theroyalfamily

Smrt Kraljice Elizabete II - KRAJ SVETSKE EPOHE

Kolumne Autor: Aleksandar Cvetković | 20:42 Četvrtak, 08 09 2022 Foto: ig/theroyalfamily

Smrt Kraljice Elizabete je definitivno vest ove godine. S obzirom na trajanje na tronu Ujedinjenog Kraljevstva biće ovo vest koja će obeležiti decenije, pa i dva veka.

Istorijski udžbenici će morati da poput viktorijanskog doba obrađuju elizabetansko doba. Doba u kome su se desile tektonske promene sveta. Nekoliko puta. A za to vreme Evropa je bila u miru. I pored svih tenzija, problema posleratne razrušenosti, blokovske podele, hladnog rata, ratova na drugim prostorima, Evropa je za sve vreme vladavine kume našeg Prestolonaslednika bila mirna.

Vladarka koja je dočekala i ispratila 16 premijera svoje zemlje, 14 predsednika SAD, 7 lidera SSSR (čak i Staljina)... Ujedinjeno Kraljevstvo je za njenog doba ostalo bez mnogih kolonija i izgubilo mnogo podanika, ali je istovremeno ostalo sa izuzetno značajnim svetskim uticajem i u savezu sa nezavisnim državama Komonvelta.
Princ Čarls je najdugovečniji prestolonaslednik. I po starom uskliku iz Francuske "Kralj je mrtav-Živeo kralj!" očekujemo da presto Velike Britanije uskoro bude popunjen. Samo, što bi Englezi rekli: "Velike cipele treba popuniti".

Doba Elizabete II ostaje za nama.
Epoha je gotova, sve je manje svetskih lidera i državnika sa stavom. Svetu će, bojim se, uskoro nedostajati krhka figura kraljice koja je kao trinaestogodišnja princeza dočekala Drugi svetski rat, a onda sa samo 26 godina došla na čelo Britanske imperije. I tokom narednih 70 godina uspela da ostane vladar, simbol, glas koji se čuje i čiji se glas očekuje kao presudan.

U svom obraćanju naciji i svetu, u aprilu 2020. povodom pandemije Covid19, kraljica je uputila izuzetne poruke nade. "Bolji dani će se vratiti. Bićemo ponovo sa svojim prijateljima. Bićemo opet sa svojim porodicama. Ponovo ćemo se sresti. Ali za sad, svima vama šaljem zahvalnost i najtoplije dobre želje".
Širom sveta ova poruka je shvaćena kao svetlo nade. I kod onih koji su britansku krunu posmatrali kao dobro obavešteni izvor, pa čak i sami uzrok mnogih problema, kao i kod onih koji su u kraljičinim rečima čuli humanu, ljudsku poruku.
U tome je bila njena veličina. Što bi srpski narod rekao "tiha voda breg roni". Kraljica Elizabeta je bila tiha, uporna, čvrsta, odlučna, vladar sveta pod svetlom (a ne iz senke kako su je mnogi, i na ovim prostorima, doživljavali). Verujem zaista da je Velika Britanija u veoma teškom trenutku ostala bez iskusnog vladara. Nadam se samo da to neće imati teške posledice i na njih i na ceo svet. Što se nas tiče, kao što je nekada kraljica Elizabeta posetila Beograd i kao što je skoro gost našem gradu bio princ Čarls, nadajmo se da će nam u posetu uskoro doći novi britanski Kralj. Vreme je za nove početke.

Najnovije vesti iz ove kategorije