Foto: unsplash.com

Fejsbuk korisnici sada i ZVANIČNO mogu da imaju više ličnih profila

Lifestyle Autor: K.C. | 13:11 Petak, 22 09 2023 Foto: unsplash.com

Društvena mreža Fejsbuk je omogućila korisnicima da otvaraju dodatne profile, kojima mogu da odvoje svoje poslovne i privatne kontakte, ili da vode dvostruki digitalni život. Naravno, sve uz poštovanje postojećih pravila.

Otvaranje više različitih profila za različite namene, od trolovanja pa do želje za zaštitom privatnosti, je praksa koja je stara koliko i same društvene mreže. Korisnici su oduvek posezali za time, neki kako bi se zabavili, drugi kako bi odvojili svoju onlajn personu od one stvarne, neki kako bi se lažno predstavljali.

Sve to, prema pravilima korišćenja društvenih mreža, nije bilo potpuno „legalno", a mreže su takve dodatne profile tretirale kao odvojene korisnike. Ali, najveća među njima, Fejsbuk sada uvodi mogućnost sasvim legitimnog otvaranja dodatnog ličnog profila, povezanog s onim osnovnim.

Jedan korisnik, više ličnosti

Fejsbuku je cilj da omogući korisnicima „da organizuju svoje iskustvo" na društvenoj mreži. Na primer, ako želite da imate jedan profil za lične, a drugi za poslovne potrebe, to ćete sada moći i da učinite, a da pri tome ne morate da se sa jednog profila od‌javite, pa prijavite na drugi. Promena aktivnog profila će biti jednostavna, obavljaće se samo kliktanjem na profilnu fotografiju u podešavanjima, i u trenutku ćete Fejsbuku pristupati s drugog profila. Svaki od profila omogućiće vam da imate drugi krug prijatelja, učestvujete u različitim grupama i „lajkujete" različite stranice, interese i slično. Ovaj potez u Meti pravdaju uspešnim lansiranjem iste funkcije na Instagramu i prošlogodišnjeg testiranja na samom Fejsbuku.

Kad je reč o dodatnim funkcijama, novi (sekundarni) profili za početak će imati odvojeno sanduče za poruke iz Mesindžera, ali neće imati pristup sistemima kao što su Facebook Dating ili Marketplace. Podešavanja privatnosti moći će da se uređuju za svaki profil zasebno, a prijatelji jednog profila neće videti da isti korisnik ima i druge profile.

Ostaće na snazi politika autentičnosti, koju Fejsbuk sada sprovodi. Tako će glavni korisnički profil morati da ima „legalno" ime, tj. ono koje korisnik ima na ličnim dokumentima. Dodatni profili mogu da se otvore i na druga imena, ali na njima ne sme da se pokušava lažno predstavljanje, na primer pretvaranje da ste neka druga (postojeća) osoba ili lažno mijenjanje svojih godina, lokacije i ostalih podataka.

Osobama koje redovno krše pravila ponašanja na Fejsbuku neće biti dozvoljeno otvaranje dodatnih profila.