Foto: ig/vesicg

Brza pruga Beograd - Budimpešta GOTOVA 2025 godine

Vesti Autor: M.S. | 13:13 Utorak, 14 02 2023 Foto: ig/vesicg

Brza pruga između Beograda i Budimpešte biće gotova 2025. godine, a dogovreno je da se vozovi ne zaustavljaju na granici. Ovo je danas izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić posle sastanka sa mađarskim kolegom Janošem Lazarom.

Vesić i Lazar su razgovarali u Vladi Srbije o realizaciji projekta brze pruge Beograd-Budimpešta i unapređenju železničkog i drumskog saobraćaja između dve zemlje.

"Kao što znate 2025. godine imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte i sada smo se dogovorili kako će ti vozovi raditi. To znači da carina i granični prelazi treba da budu u Beogradu i Budimpešti, da nema stajanja na granici jer suština brze pruge je upravo to", rekao je Vesić nakon sastanka sa Lazarom.

Mađarski ministar građevinarstva i investicija Janoš Lazar je rekao da je sa cilj današnjeg razgovora bio jačanje železničkog i drumskog saobraćaja.

"Izgradićemo prugu između Budimpešte i Beograda. Povezaćemo prugom Suboticu i Segedin. I izgradićemo prugu između Subotice i Baje. Pored toga izgradićemo autoputeve pored državnih granica i omogućićemo priključivanje na autoputeve i kod Tompe i kod Herceg Santoa", rekao je Lazar.

Kako je naglasio, to su tri velika železnička projekta i dva velika drumskog saobraćaja.

Dodao je da je cilj saradnje obezbeđivanje jednostavnijih prelazaka granica i za državljane Mađarske i Srbije.