Foto: beograd.rs

Članstvo u EU ostaje prioritet spoljne politike Srbije

Vesti Autor: B.O. | 18:48 Četvrtak, 12 09 2024 Foto: beograd.rs

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom o evropskom putu Srbije i aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji.

Đurić je, ističući da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateško opredeljenje i prioritet spoljne politike Republike Srbije, izrazio očekivanje da će novi saziv Evropske komisije biti posvećen pitanju proširenja u značajnijoj meri i da će se to pitanje zaista naći u vrhu liste prioriteta.

Srbija, kako je naveo, ostaje posvećena realizaciji reformske agende na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Šef srpske diplomatije je, informišući sagovornika o problemima sa kojima se suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, istakao da su poslednje jednostrane akcije Prištine na severu pokrajine nastavak politike zastrašivanja, koja za krajnji cilj ima proterivanje Srba.

Đurić je ponovio da je Srbija opredeljena za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji dijalogom, ali i upozorio na to da smo svedoci činjenice da konstruktivnost jedne strane nije dovoljna za napredak ka iznalaženju obostrano prihvatljivih rešenja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.