Foto: x/aa_balkans

Grčka i EU NEGODUJU što nova predsednica Severne Makedonije nije izgovorila pun naziv svoje države

Vesti Autor: K.C. | 20:24 Nedelja, 12 05 2024 Foto: x/aa_balkans

Danas je ministarstvo spoljnih poslova Grčke ocenilo da je nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova „grubo prekršila Prespanski sporazum“ tih dveju država iz 2018. godine o izmeni naziva Severne Makedonije, jer je danas pri polaganju zakletve izostavila reč „Severna“.

Grčki mediji prenose da je Silijanovska Davkova prilikom polaganja zakletve nazvala svoju zemlju samo „Makedonijom“ uprkos tome što je u tekstu zakletve koju je najpre čitao predsednik odlazećeg Sobranja Jovan Mitreski pozivajući Silijanovsku da ga ponavlja za njim naveden naziv „Severna Makedonija“.

Ministarstvo spoljnih poslova Grčke kaže da je time Siljanovska Davkova „flagrantno prekršila“ ne samo sporazum s Grčkom, nego i Ustav Severne Makedonije kojim je zvanično uveden taj naziv.

U znak protesta ambasadorka Grčke u Severnoj Makedoniji Sofija Filipidu je napustila današnju svečanost u Skoplju.

Grčko ministarstvo u saopštenju upozorava da „bilateralni odnosi, kao i evropski put Severne Makedonije, zavise od pune primene Prespanskog sporazuma i pre svega od upotrebe ustavnog naziva te države“.

U Atini se nižu oštre ocene grčkih stranaka i medija o postupku Siljanovske Davkove, uz kritiku vlade Grčke što nije reagovala strože.

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen je Severnoj Makedoniji poručila: „Poštujte Prespanski sporazum“.

Ona je na platformi X napisala: „Da bi Severna Makedonija nastavila svoj uspešan put ka članstvu u EU, od najveće je važnosti da nastavi reformski kurs i da u potpunosti poštuje svoje obavezujuće sporazume, uključujući i Prespanski“.

Potom je sličnu izjavu dala i Spoljnopolitička služba EU (EEAS) i izrazila žaljenje zbog izjave nove predsednice Severne Makedonije.

Evropska unija (EU) izrazila je danas žaljenje što je novoizabrana predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova izbegla da izgovori puno ustavno ime države Makedonije tokom svečane izjave u parlamentu, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

„EU žali zbog činjenice da nova predsednica Severne Makedonije Siljanovska Davkova, nije upotrebila ustavni naziv zemlje tokom današnje ceremonije polaganja zakletve“, navodi se u saopštenju.

EU podseća na važnost punog poštovanja postojećih, pravno obavezujućih sporazuma, uključujući Prespanski sporazum sa Grčkom, dodaje se u saopštenju EEAS.