Foto: srbija.gov.rs

Jednostrani potezi Prištine pretnja stabilnosti čitavog regiona

Vesti Autor: M.S. | 17:19 Sreda, 22 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković razgovarao je danas sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara u Birou za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada SAD Nikol Čulik.

Petković je informisao Čulik o trenutnoj situaciji u pokrajini, nakon upada tzv.kosovskih policajaca, sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, u ekspoziture Banke Poštanske štedionice i Upravu za trezor Ministarstva finansija Republike Srbije na severu Kosova i Metohije.

On je istakao da se ponovo radi o jednostranom i veoma opasnom potezu Prištine, koji preti da izazove eskalaciju situacije na terenu i dovede u opasnost stabilnost celog regiona.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je dodao da je sasvim jasno da je Kurtijev cilj ne samo da Srbe ostavi bez plata i penzija i osnovnih sredstava za život i da im onemogući lečenje i obrazovanje, već i da srpske institucije i srpski narod konačno protera sa njegovih vekovnih ognjišta i tako ostvari svoj san o etnički čistom Kosovu.

U tom smislu, Petković je podsetio na niz svakodnevnih, unilateralnih poteza kojima prištinski režim sprovodi etnički motivisano nasilja nad Srbima u pokrajini, kao što su fizički napadi na Srbe, njihove crkve i manastire.

Takođe, on je podsetio na jednostrano i suprotno svim sporazumima zabranjivanje slobode kretanja srpskih zvaničnika, pa i srpskog patrijarha, koji ne mogu da uđu u pokrajinu, na zabranu da srpska robe uđe na Kosovo i Metohiju koja traje 10 meseci, protivpravna hapšenja Srba, sa lažnim optužbama za ratne zločine.

Petković je ukazao i na farsu oko nedavnog referenduma za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu Kosova i Metohije, koja je jasno pokazala da je Kurti odlučio da nastavi da sprovodi vlast u četiri srpske opštine sa 3,5 odsto podrške birača.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je takođe, upozorio na to da režim Aljbina Kurtija uporno i sistematski opstruiše dijalog, sa namerom da ga potpuno okonča.

Prema njegovoj oceni, u tom pravcu vodi i odbijanje prištinske delegacije svih predloga koje je Beograd izneo tokom sedam rundi sastanaka u Briselu, u duhu najbolje namere da se pitanje upotrebe dinara i platnog prometa sa centralnom Srbijom reši na miran i održiv način, kompromisom.

Petković je upozorio na to da smo svedoci da ni međunarodna zajednica, svojim apelima, nije u stanju ili možda i ne želi da zaustavi Aljbina Kurtija u njegovim jednostranim i nasilnim akcijama, koje iz dana u dana čine život Srba u pokrajini sve težim, a njihovu bezbednost sve nesigurnijom i neizvesnijom.

On je na kraju razgovora konstatovao da je neophodno konkretnim akcijama izvršiti pritisak na Prištinu da prestane sa nasiljem i terorom nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji, da se suštinski vrati dijalogu i da konačno sprovede ono što je do sada dogovoreno u Briselu, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) sa suštinskim nadležnostima i instrumentima za efikasnu zaštitu položaja i interesa srpskog naroda u pokrajini.