Foto: srbija.gov.rs

Obeležen jubilej Medicinskog fakulteta VMA

Vesti Autor: M.S. | 17:33 Petak, 24 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić prisustvovao je danas svečanom obeležavanju 15-godišnjice postojanja i rada Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane.

Ministar je, obraćajući se prisutnima u amfiteatru Vojnomedicinske akademije, istakao da je unapređenje obrazovanja vojnih lekara na Medicinskom fakultetu VMA od izuzetnog značaja za budućnost vojnog zdravstva.

U Ministarstvu odbrane i meni kao ministru imaćete stabilan oslonac i bezuslovnu podršku vašoj posvećenosti obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, kao i razvoju i napretku fakulteta i struke u celini, poručio je Gašić, čestitajući profesorima, kadetima i osoblju jubilej.

On je rekao da mu je čast da, među prvim aktivnostima od preuzimanja dužnosti, prisustvuje obeležavanju značajnog jubileja Dana Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije.

Ovo nije moj prvi susret sa vama, ni prvo upoznavanje sa vašim radom. Ponosan sam zbog privilegije da je upravo za vreme mog prethodnog mandata na čelu ovog ministarstva, 2015. godine, promovisana prva klasa kadeta u sanitetske oficire Vojske Srbije, istakao je Gašić.

Vojni sanitet u Srbiji, kako je dodao, ima bogatu tradiciju i istoriju dugu skoro dva veka i tokom Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata imao je ključnu ulogu u lečenju vojnika i održavanju njihove borbene gotovosti.

Gašić je rekao da danas Medicinski fakultet VMA ima značajan uticaj na sistem odbrane Srbije, pružajući kvalitetnu obuku budućim vojnim lekarima i osoblju, kao i vrhunsku zdravstvenu zaštitu vojnicima i civilima.

Ministar je naveo da Vojnomedicinska akademija ima značajnu ulogu u istraživanju i razvoju medicinskih tehnologija i procedura koje su od značaja za vojsku.

Prema njegovim rečima, Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije je ključni institut koji obezbeđuje kvalifikovano medicinsko osoblje i napredne zdravstvene usluge za potrebe odbrane Republike Srbije.

Ministar odbrane je napomenuo da je od 2009. godine, kada je upisana prva klasa kadeta, iz Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije izašlo 73 doktora nauka, 770 zdravstvenih specijalizanata, dok je integrisane akademske studije završio 221 kadet.

On je naglasio i da srpski vojni lekari daju veliki doprinos ugledu Srbije u međunarodnoj zajednici kroz učešće u mirovnim misijama širom sveta, gde su prepoznati kao vrhunski stručnjaci.

Dekanka Medicinskog fakulteta VMA Sonja Marjanović podsetila je na to da su se u prvoj Vojnosanitetskoj školi, koja je formirana 1922. godine, održavali kursevi namenjeni lekarima i apotekarima na odsluženju kadrovskog vojnog roka.

Danas je Medicinski fakultet VMA Univerziteta odbrane ravnopravan član akademske zajednice medicinskih fakulteta. Zahvaljujući bezrezervnoj podršci Univerziteta odbrane, a takođe i podršci struktura u Ministarstvu odbrane, ostvarujemo plodonosnu međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju u oblasti obrazovanja i naučnoistraživačkog rada, poručila je Marjanović.

Ona je naglasila da su upravo mladi i kvalitetni ljudi, željni znanja i nauke, svetla budućnost koja će biti u službi sveopšteg zdravlja ljudu u našoj zemlji.

Marjanović je povodom obeležavanja Dana Medicinskog fakulteta uručila plaketu Medicinskog fakulteta Vojnomedicinskoj akademiji za uspešnu saradnju.

Tom prilikom, uručene su i zahvalnice Vojnoj akademiji, Komandi za obuku, Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, kao i Medicinskom fakultetu Foča Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Ministarstva zdravlja, obrazovnih institucija i brojni gosti.