Foto: msp.gov.rs

Očuvanje mira i stabilnosti u regionu glavni prioritet Srbije

Vesti Autor: M.S. | 13:14 Nedelja, 30 06 2024 Foto: msp.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Nikola Stojanović poručio je juče na Međunarodnoj konferenciji „Dubrovački forum“ da je glavni prioritet Vlade Srbije očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Stojanović je naglasio da je naša država u poslednjih deset godina ostvarila značajan napredak kada je u pitanju ekonomija, a da to ne bi bilo moguće bez mira i stabilnosti u regionu.

On je naveo da je upravo to jedan od ključnih razloga zašto će Srbija nastaviti da sprovodi istu politiku i u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, na evropski plan rasta potrebno je da gledamo kao na mehanizam za dalji privredni napredak celog regiona, što će, sa druge strane, uticati na očuvanje mira i stabilnosti.

Stojanović je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, naglasio da Vlada Srbije osuđuje dešavanja na severu Kosmeta kojima se na flagrantan način krše osnovna ljudska prava srpske zajednice već dugi niz godina.

Srbija se zalaže za dijalog i implementaciju svega onoga što je sporazumima dogovoreno, ukazao je državni sekretar, naglasivši da će Beograd posebno insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština.