Izdaja

Kolumne Autor: Darko Obradović | 16:47 Petak, 22 03 2024

Protivnik ili neprijatelj vas ne mogu izdati, već samo oni u koje se uzdate sa puno poverenja. Mi nismo izdani od onih koji su nas bombardovali. Svih 19 država koje su bombardovale SR Jugoslaviju Miloševićeva propaganda je proglasila neprijateljima. Tih ratnih devedesetih iz Beograda se pozivalo da se bombarduju evropski gradovi. Tokom devedestih godina Milošević je od srpskih prijatelja napravio ljute neprijatelje. U trenutku kada su Amerikanci stvarali i čuvali Republiku Srpsku o njima se govorilo kao zaverenicima “Novog svetskog poretka”. U trenutku kada pada “Berlinski zid” u Srbiji se rađa povampireni staljinizam. Umesto da sa saveznicima iz dva rata reformišemo društvo, uzmemo milijarde i pristupimo klubu najboljih mi u smrtonosnom ciklusu stižemo do sankcija Saveta Bezbednosti, izbacivanja iz Ujedinjenih Nacija i napokon smo dobili bombe i međunarodnu upravu na Kosovu.

Milošević kao zločinac  srpskog i drugih balkanskih naroda bio bi ružna istorijska uspomena, ali nije, njegov zavet je još uvek prisutan. Prisutan je i zavet onih u čiju pomoć su se uzdali svi Srbi, ti i takvi Rusi nisu nam pomogli ni tada kao što neće ni sada. Virus bratskih odnosa sa Rusima nanovo je podvaljen Srbima devedesetih godina da bi danas imali nelečenu epidemiju. U ovoj rusopatofilskoj epidemiji jeretički je postaviti ključno pitanje – Gde ste bili “braćo” Rusi kad su nam bombe padale na glave? Zašto ste glasali za Rezolucije SB OUN koje su prethodile bombardovanju? Zašto nam jedan metak, a ne S-300 niste poslali 1999.godine? Zašto ste nam uveli sankcije? 

Ruski ciljevi su bili jasni, kreirati gomilu kriza i žarišta i njima “zabavljati” Zapad. Od svih tih kriza i žarišta Srbi su napunili otpuženičke klupe Haškog tribunala. Ista ta Rusija je osnivač suda u čije negiranje je uložila svoje propagandne napore.

Analiza onoga što je prethodilo bombardovanju nije negacija žrtava. Večni spomen za sve nastradale je obaveza svih nas kao naroda. One koji su stradali od NATO bombi niko nije ništa pitao. Danas srpskom krvlju Rusija pokušava da opere svoje krvave tragove u Ukrajini. Istovremeno Srbija još uvek nije popisala sve žrtve. Od svega ostale su nam izmišljotine laika i stručnjaka o osiromašenom uranijumu. Ti ljudi nisu ni svesni da svojim izjavama ugrožavaju javno zdravlje i prehrambrenu industriju Srbije čiji izvoz je četri puta veći od ukupnog izvoza u Rusiju i Kinu zajedno. Kako je moguće da Rusi kupuju “radioaktivne” srpske jabuke? Bombardovanje SR Jugoslavije je tragična činjenica koja obavezuje da se prema tome odnosimo odgovorno, da pravimo razliku između onoga što se dogodilo i onoga što se nije dogodilo, isto važi i za posledice.

Agresija na Ukrajinu je pokazala stvarnost šta znači imati saveznike. Za razilu od Srbije Ukrajina je od svojih saveznika dobila stotine milijardi dolara i eura. Američki predsednik ne piše bezvezna saopštenja i okreće avione već deluje u korist svog saveznika. Pomoć saveznika pravi ozbiljnu razliku na terenu, Putin sedi zaglavljen dve godine. Upravo danas Rusija je zverski raketama gađala po Ukrajini. Svakog dana stotine raketa udara po civilnim ciljevima širom Ukrajine. Da li Srbija ima svoj Mariupolj, Bahmut, Avdijevku? 

25 godina kasnije prisustvujemo novoj ruskoj šaradi. Pokušavaju da se okoriste o srpsku tragediju. Oni će da zakazuju sednicu Saveta Bezbednosti zbog bombardovanja Srbije? Sa kojim moralnim kapitalom oni mogu to da traže dok čine hiljadu puta gora zlodela? Na našim mrtvim Srbima i poraženom zemljom će da traže alibi za svoj imperijalni pohod. Putin otvoreno nudi Krim i četiri okupirane oblasti za srpsko Kosovo. Iz Rusije očekuju kontra ponudu Zapada. Ruska pozicija u Ukrajini nije onakva kakvom se u srpskoj javnosti predstavlja, poput neke osvete NATO-u. Nije Zapad tražio Putinu da vrati Krim u zamenu za vraćanje Kosova već Rusija proračunato drži veto čekajući povoljan trenutak za trgovinu. Rusi će nas opet izdati kao što su izdali zvaničnog saveznika Jeremniju. Šta ćemo mi onda da radimo ukoliko dođe do tog ruskog izdajstva? Hoćemo li pisati protestnu notu? Do trenutka ruske izdaje Srbije može proći i deset godina, a za to vreme nama će proći šanse i prilike koje imamo danas. 

Vreme da vratimo ne možemo, pouke da izvučemo možemo. Ne može u 78 dana da stane sva srpska prošlost i budućnost. Na kraju nismo mi jedini koju su ratovali, a nas su Rusi izdali!

Najnovije vesti iz ove kategorije