Foto: ig/buducnostsrbijeav

Potpisan Memorandum o BORBI protiv ilegalnih migracija na trilateralnom Samitu

Vesti Autor: K.C. | 16:19 Sreda, 16 11 2022 Foto: ig/buducnostsrbijeav

U Beogradu su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Mađarske Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer potpisali  Memorandum o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija.

Dokument je potpisan u Predsedništvu Srbije, u okviru drugog trilateralnog samita tri zemlje.

Drugi trilateralni samit počeo je sastankom Vučića sa Orbanom i Nehamerom u Predsedništvu Srbije, a nakon toga usledio je plenarni sastanak delegacija tri države.

Predsednik Aleksandar Vučić se nakon trilateralnog sastanka mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, obraća javnosti.

Predsednik je na početku poželeo gostima dobrodošlicu u Srbiju i naglasio da je velika privilegija da imamo takve prijatelje pored sebe.

- Potpisali smo važan memorandum o razumevanju i počinjemo sa velikom akcijom pre Nove godine. Broj ilegalnih migrenata je udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Nekoliko koraka smo već preduzeli. Pored Tunisa moraćemo da imamo bezvizni režim sa još dve zemlje - rekao je Vučić i dodao da je broj ilegalnih migranata uvećan za 121 odsto i da migranti najviše dolaze iz Severne Makedonija (51 odsto) i iz Bugarske (32 odsto).

Predsednik Vučić je dodao da će na granici sa Severnom Makedonijom ubuduće biti angažovan veći broj policajaca sa sofisticiranom opremom.

- Želimo da odbrambenu granicu pomerimo na jug jer tako čuvamo Evropu i svoju zemlju. Ne želimo da budemo parking za migrante - rekao je Vučić i dodao da je postignut i dogovor o readmisiji i da će se ti troškovi ubuduće deliti na fer način.

Predsednik se još jednom zahvalio Orbanu i vladi Mađarske zbog gasne podrške.