Foto: srbija.gov.rs

Srbija otvorena za nove američke investicije

Vesti Autor: M.S. | 09:39 Utorak, 30 01 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Slobodan Cvetković i predsednik Kongresa srspko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković razgovarali su u Vašingtonu sa pomoćnikom zamenika državnog sekretara SAD Gabrielom Eskobarom o unapređenju privredne saradnje dveju zemalja i stvaranju još boljeg ambijenta za ulaganje u Srbiji, koja je postala svojevrsni investicioni hab regiona.

Na sastanku je bilo reči i o potencijalnom prisustvu srpskih privrednika na jednom od najznačajnijih sajmova koji se u junu održava u Vašingtonu – Select U.S.

Cvetković je tom prilikom izrazio otvorenost Srbije za još više američkih investicija, i prezentovao projekte koje će Srbija sprovoditi u naredne tri godine, sa posebnim osvrtom na EXPO 2027.

Sagovornici su razgovarali i o daljoj podršci SAD inicijativi „Otovreni Balkan”, pri čemu je Eskobar potvrdio potpunu američku posvećenost tom projektu, koji nije samo ekonomski, već i mirovni.

Cvetković se osvrnuo i na pitanje ukidanja dvostrukog oporezivanja koje opterećuje velike američke investitore u Srbiji, a Eskobar je odgovorio da će administracija SAD ozbiljno da razmotri pozitivno rešenje ovog pitanja.

Na sastanku je predočena i potreba ponovnog uspostavljanja dijaloga između Beograda i Prištine, a preduslov daljih razgovora je osnivanje Zajednice srpskih opština.

Marinković je izrazio zabrinutost povodom kontinuirane agresije Kurtijevog režima na Srbe, koji se sve više iseljavaju pod pritiskom.

On je ocenio da to SAD nikako ne bi trebalo da posmatraju sa distance, već da izvrše pritisak na Kurtija kako bi napadi prestali i kako bi došlo do preduslova za razgovore o normalizaciji, prvenstveno ekonomskih odnosa, ali i normalizaciji života Srba, posebno na severu pokrajine.

Cvetković i Marinković su zahvalili Eskobaru na velikoj podršci po pitanju ohrabrivanja američkih kompanija da ulažu u Srbiju, sa posebnim akcentom na saradnju u okviru IT sektora i energetike.