Foto: kim.gov.rs

Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uskraćeni elementarni uslovi za opstanak

Vesti Autor: M.S. | 16:50 Četvrtak, 12 09 2024 Foto: kim.gov.rs

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je današnje hapšenje 80-godišnjeg Tomislava Pantića u opštini Istok potvrda namere Aljbina Kurtija da Kosovo i Metohiju etnički očisti od Srba.

U saopštenju se navodi da je Pantić uhapšen pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin, iako je u prošlosti često neometano odlazio iz centralne Srbije, gde je proteklih godina živeo, da obilazi svoje imanje u Metohiji.

Po mnogo puta primenjenom scenariju, za kojim prištinski organi obično posežu kada nekom Srbinu treba da se otme imovina, Pantić je praktično kidnapovan od strane takozvane kosovske policije i odveden u Prištinu, iako je u poodmaklim godinama.

Od 2021. godine arbitrarno, bez osnova, na Kosovu i Metohiji uhapšena je 71 osoba srpske nacionalnosti, u sklopu kampanje zastrašivanja sa ciljem da se čitave porodice primoraju na iseljavanje iz naše južne pokrajine ili da se obeshrabre u želji da se vrate na svoja imanja.

Pod maskom uspostavljanja navodne vladavine zakona, na Kosovu i Metohiji se vrši beskrupulozno etničko čišćenje, koje je samo u proteklih godinu dana rezultiralo iseljavanjem najmanje 15 odsto srpskog stanovništva.

Nema dana da Kurtijeva policija ne prebije ili neosnovano uhapsi nekog Srbina, i to se odvija pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice, čija se reakcija, kada je uopšte ima, svodi na blaga saopštenja osude.

Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uskraćeni su elementarni uslovi za opstanak i Srbija će u predstojećem periodu odlučnije nego ikad posegnuti za svim političkim i diplomatskim sredstvima kako bi zločin nad srpskim narodom bio sprečen, dodaje se u saopštenju.