Foto: Ig/vesna_vidovic

Vesna Vidović otvorila manifestaciju „Dani evropske baštine”

Vesti Autor: B.O. | 16:10 Četvrtak, 12 09 2024 Foto: Ig/vesna_vidovic

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović svečano je danas u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda otvorila manifestaciju „Dani evropske baštine”. Ova kulturna manifestacija otvorena je izložbom „Svestrani umetnik: Nikolaj Petrovič Krasnov – arhitektonsko nasleđe Beograda”.

Ona je tom prilikom istakla da „Dani evropske baštine”, koji svake godine u septembru okupljaju ljude širom Evrope, predstavljaju priliku da se osvrnemo na bogatstvo kulturnog nasleđa koje nas povezuje. 

– Ova manifestacija ima poseban značaj za naš grad i sve nas. Beogradske opštine i institucije s velikim entuzijazmom pripremaju raznovrstan program koji pokazuje vrednost i značaj našeg nasleđa. Ovogodišnja tema „Dana evropske baštine”, pod nazivom „Rute, mreže i veze”, pokazaće nam kako su evropski narodi i kulture oduvek bili povezani. Naše kulturno nasleđe odražava vekovne veze sa Evropom. Te veze nisu samo prošlost – one i danas oblikuju naše zajedničke vrednosti – rekla je Vidovićeva.

Kako je naglasila, naše nasleđe je dinamično, kao i istorija nastajanja Evrope. Od drevnih trgovačkih ruta do savremenih digitalnih mreža, putevi i načini komunikacije su evoluirali, ali nasleđe ostaje inspiracija i zajednička baština. 

– „Dani evropske baštine” nisu samo slavljenje prošlosti; oni su i prilika da osnažimo našu vezu sa današnjim i budućim generacijama. „Rute” su kroz istoriju predstavljale mnogo više od fizičkih staza. One su bile kanali kroz koje su se širile ideje, inovacije, umetnost i duhovnost. „Mreže” predstavljaju složene strukture koje povezuju različite elemente evropskog kulturnog prostora, a „veze” označavaju fizičke veze koje su postojale i postoje između naroda i kultura, ali i dublje duhovne veze koje su oblikovale zajednički identitet evropskih naroda. Te veze su gradile Evropu kao kontinent zajedništva uprkos razlikama – istakla je zamenica gradonačelnika.

Prema njenim rečima, Srbija sama čini znatne napore da se unaprede svi vidovi kulturne saradnje, a učestvovanje u „Danima evropske baštine” je deo toga. Negujući navedene dimenzije srpske kulture, na najbolji način čuvamo i negujemo kulturni identitet, održavamo osetljivu ravnotežu između otvorenosti nacionalne kulture i njene zaštite. 

– Na kraju, zajedništvo nas ojačava. To dokazuje i izložba „Svestrani umetnik Nikolaj Petrovič Krasnov – arhitektonsko nasleđe Beograda”, bez čijih dela Beograd ne bi bio ovakav kakav je sada. Zajedno negujemo našu bogatu baštinu, kako bismo je i sačuvali i obogatili za buduće generacije – istakla je Vesna Vidović. 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Aleksandar Ivanović rekao je da arhitektonski spomenici čuvenog umetnika i arhitekte Nikolaja Krasnova kreiraju lik grada od svog postanka do danas, a period između dva svetska rata obeležio je današnji arhitektonski lik našeg grada.

Izložbu i manifestaciju podržali su Grad Beograd, Sekretarijat za kulturu i Sekretarijat za privredu.