Foto: srbija.gov.rs

Zapaženo učešće Srbije na Svetskom samitu o informacionom društvu

Vesti Autor: M.S. | 11:14 Petak, 31 05 2024 Foto: srbija.gov.rs

Ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Dejan Ristić ocenio je nakon učešća na Svetskom samitu o informacionom društvu (WSIS)+20 u okviru Globalnog samita pod nazivom ,,Veštačka inteligencija za javno dobro” koji je održan u Ženevi, da je izuzetno zadovoljan učešćem Srbije na najznačajnijem svetskom u skupu u oblasti telekomunikacija.

Ristić je održao veoma zapaženo izlaganje tokom ministarskog panela i tom prilikom ukazao na izuzetne rezultate koje je u oblasti telekomunikacija postigla naša zemlja.

Sadržaj izlaganja privukao je veliku pažnju brojnih resornih ministara i čelnika vodećih međunarodnih organizacija.

Takođe, ministar je tim povodom pozvao na dodatno intenziviranje saradnje u oblasti telekomunikacija u kojoj je Republika Srbija lider u našem regionu.

Takođe, bila je to prilika za celovito i temeljno predstavljanje mogućnosti za saradnju sa našom zemljom u oblasti telekomunikacija, internet bezbednosti i drugim važnim segmentima složene digitalne agende.

Ristić je posebnu pažnju tokom izlaganja i brojnih bilateralnih susreta posvetio mogućnostima i očekivanim rezultatima specijalizovane izložbe EXPO koja će biti održana u Beogradu tokom 2027. godine i tom prilikom ponovio poziv visokim državnim zvaničnicima i čelnicima međunarodnih organizacija za učešće njihovih zemalja i organizacija u ovoj prestižnoj manifestaciji koja je već privukla izuzetno interesovanje svetske javnosti.

Ministar je tokom održavanja ovog prestižnog skupa imao i veliki broj bilateralnih susreta sa šefovima državnih delegacija i međunarodnih organizacija.

Po svome značaju posebno se ističu razgovori sa generalnim sekretarom Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Dorin Bogdan-Martin, njenim zamenikom Tomasom Lamanauskasom i direktorom Departmana za Evropu Jaroslavom Ponderom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Stivom Langom, zamenikom ministra za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije Ruske Federacije Grigorijem Borisenkom, zamenikom ministra industrije i informacione tehnologije NR Kine Zongde Šanom i pomoćnikom generalnog direktora Uneska Tafikom Dželasijem.

Takođe, Ristić je razgovarao i sa resornim ministrima Slovenije, Litvanije, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Malezije, Saudijske Arabije, Indonezije, Namibije, Zimbabvea, Nigerije, Katara, Somalije, zamenicima resornih ministara Japana, Irana, Kambodže, generalnim sekretarom guvernera države Vatikan i predstavnicima Nacionalne kancelarije za informacionu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj Svetskog samita o informacionom društvu je da se definišu smernice za razvoj globalne digitalne infrastrukture i promovišu politike koje bi omogućile inkluzivan pristup informacionim i komunikacionim tehnologijama, dok je Globalni samit veštačke inteligencije inicijativa koja okuplja vodeće stručnjake iz te oblasti sa ciljem da istraže načine kako veštačka inteligencija (AI) može pozitivno da utiče na svet i doprinese rešavanju ključnih globalnih izazov.

Oba događaja organizovala je Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU), navodi se u saopštenju Ministarstva informisanja i telekomunikacija.