Foto: srbija.gov.rs

Završene svečanosti obeležavanja kineske Nove godine u Srbiji

Vesti Autor: M.S. | 21:12 Ponedeljak, 19 02 2024 Foto: srbija.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije Miodrag Ivanović prisustvovao je večeras, u Zadužbini Ilije M. Kolarca, koncertu Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra, kojim se završavaju svečanosti obeležavanja kineske Nove godine u Beogradu.

Ivanović je tom prilikom istakao da ova manifestacija simbolizuje odnose Srbije i Kine u domenu kulture, a da će čelično prijateljstvo i sveobuhvatna strateška saradnja dveju zemalja ove godine biti ojačana u skladu sa vizijom dvojice predsednika.

On je ocenio da je koncert, koji je održan u organizaciji Ministarstva kulture i Ambasade Narodne Republike Kine, vrhunac proslavljanja kineske Nove godine, i podsetio na to da su se u okviru Festivala proleća manifestacije odigravale širom Srbije – u Nišu, Novom Sadu, Smederevu i na kraju u Beogradu.

Time je kineska kultura postala za još jednu nijansu prepoznatljivija u čitavoj Srbiji, konstatovao je državni sekretar i dodao da na ovaj način negujemo i kulturne prioritete Srbije, decentralizaciju i kulturnu raznolikost.

Ivanović je napomenuo da „Godina zmaja“, u koju smo nedavno ušli, najavljuje i znači prosperitet, mudrost, snagu, plemenitost i pravdu. Uvereni smo u to da ćemo u ovoj godini još jednom potvrditi punu privrženost svim ovim idejama kroz politike nezavisnosti, samostalnosti i poštovanja međunarodnog prava.

Državni sekretar je ukazao na to da su to zajedničke vrednosti koje su u temelju naših bliskih i tradicionalno prijateljskih odnosa, i objasnio da tome jasno svedoči i uzajamna podrška prioritetima od nacionalnog značaja, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i politici jedne Kine.

Prema njegovim rečima, nastup koncerta Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra je u skladu sa inicijativom „Pojas i put“ i prioritetima razvoja međunarodne kulturne saradnje Srbije.

U ovom okviru, u dosadašnjoj saradnji realizovano je više od 50 aktivnosti u različitim oblastima umetnosti i kulture. Zahvaljujući nedavno potvrđenom dogovoru našeg najvišeg državnog rukovodstva u okviru Trećeg foruma „Pojas i put“, očekujemo da dodatno ojačamo ovaj domen saradnje, poručio je Ivanović.

U tom svetlu, kako je rekao, ostajemo posvećeni svim globalnim razvojnim inicijativama koje je pokrenula Narodna Republika Kina, koje promovišu dobrobit za sve.

On je istakao da u svim domenima naše kulturne saradnje upoznajemo skoro nepregledno blago i brojne izraze naših kultura, ali i uviđamo koliko smo neobično bliski.

Nastavljajući ovim putem, uspećemo zajedničkim naporima da spojimo bogatstvo tradicije i zajedničku budućnost u harmoničnu celinu. U tome će nam biti izuzetno važni Kulturni centar Srbije u Pekingu, kao i Kineski kulturni centar u Beogradu, podvukao je državni sekretar.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming je, izražavajući zahvalnost Ministarstvu kulture, rekao da mu je veliko zadovoljstvo zbog zajedničke proslave najznačajnijeg praznika kineskog naroda koncertom Kineskog nacionalnog tradicionalnog orkestra.

On je naglasio da muzika ne poznaje granice, da može da prevaziđe kulturne ili jezičke barijere, ali i da se iskoristi kao most i veza za unapređenje međusobnog razumevanja naša dva naroda.