Foto: purevi-srbije.rs

Potpisan memorandum u Vladi Srbije - USKORO jednim tagom i kroz BiH

Biznis Autor: K.C. | 10:15 Četvrtak, 28 03 2024 Foto: purevi-srbije.rs

U Vladi Republike Srbije danas je potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine.

Ugovor su potpisali direktori preduzeća JP ,,Putevi Srbije", JP ,,Autoputevi Republike Srpske" i JP ,,Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine"
,,Ovaj ugovor nije finansijski tako veliki kao kad gradimo puteve i pruge, ali je značajan jer pokazuje da se integrišemo u regionu i da olakšavamo ljudima život - poručio je ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar je ovom prilikom podsetio i na puteve i brze saobraćajnice koji se grade između dve zemlje.

,,Počinjemo da radimo Slepčević-Badovinci, gradićemo još jedan polumost pored Pavlovića mosta. Počinjemo da gradimo narednih godinu dana između Požege i Kotromana, gde će se tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH", rekao je Vesić.

Spomenuta je i saradnja oba železnička preduzeća, za šta je konkurisano za dobijanje sredstava EU.

,,Bez obzira u kojim državama živimo vreme je da saradjujemo zajedno. Možemo da opstanemo samo ako se držimo jedni uz druge", istakao je ministar Vesić.

Što se sistema elektronske naplate putarine tiče, ministar je podsetio da je prošle godine uveden integrisani sistem sa Severnom Makedonijom i da je izdato preko 50.000 tagova.

Sa Crnom Gorom se očekuje da bude uspostavljen 15. aprila, a mesec dana kasnije i sa Hrvatskom, dok se tek u junu očekuje sa Grčkom.