Karijerno samoubistvo

Kolumne Autor: Darko Obradović | 21:55 Petak, 09 02 2024

Pompezno najavljivan intervju sa ruskim predsednikom V.V. nekim Putinom, završio se kao dosadnih dva sata već viđene propagande. Lider Ruske Federacije više je ličio na medijskog gerilca nego na predsednika bivše velike sile. Putin koji je davao intervjue za CNN i druge svetske medije, sveo se na sopstvenu bledu kopiju. Do ničim isprovociranom, iznenadnom i bespoštednom agresijom Putin je radio svoj posao u rukavicama, njegova propaganda je trovala, a on je i dalje bio prihvatljiv sagovornik za sve. Sa sprženim olupinama ruskih tenkova pod Kijevom i Harkivom, uništenim desantnicima na Hostomelskom aerodromu sagoreo je i Putinov međunarodni ugled. Više ni po BRIKS-u ne može slobodno da se kreće. Putin je čovek sa poternice čije rečenične konstrukcije neodoljivo liče na tirade armije njegovih korisnih budala širom sveta. Izgleda da je Putin postao upravo onaj lik iz svoje propagandne mašinerije.

U dva sata čiste propagande umesto objašnjenja svoje geostrateške pozicije, Putin se požalio što se Ukrajina brani. Rekao je „Neka Amerika prestane sa isporukom oružja i sve će biti gotovo“. Sa kim si onakav si. Ruska vojska nema odgovor na odbranu Ukrajine, a Putin je svoju „eksluzivu“ poverio novinaru na profesionalnoj margini. Cela priča o davanju „intervjua“ više liči na influensersku kampanju putem društvenih mreža gde se reklamiraju patike i restorani. Od celog intervjua jedino što je Klarsonovo je X nalog i web sajt, a možda ni web sajt nije Klarsonov. Sve ostalo je besprizorna režija zastarelog marketinga bez osnovnih elemenata viralnosti. I ovaj intervju upućuje da ga je organizovao sam VVP, a ne neko od jastrebova propagandne mašinerije Kremlja. Ruska propaganda je modernija i agilnija od Putina bez sumnje.

Sam Klarson je izvršio karijerno samoubistvo i time zapečatio svoju uništenu novinarsku karijerju. Zbog laži koje je iznosio Taker Klarson Fox News je kažnjen sa preko 800 miliona dolara. Svoju relevantnost Klarson je imao dok je žario i palio na legendarnom Fox News-u. Za razliku od Rusije ili NR Kine u Americi je moguće podrivati zvaničnu spoljnu i bezbednosnu politiku i postati milioner. Intervju sa Putinom pokazaće onu suštinsku razliku između otvorenog i zatvorenog društva. Same Putinove poruke ne mogu mnogo da dobace jer publika kojoj se obraća u potpunosti je upoznata sa svim užasima koje je njegov rat napravio u Ukrajini. Osvrnuo se Putin i na Srbiju kada je izneo kako je Rusija pomagala i branila Srbiju, pa šta bi bilo da nas nisu onako „žestoko“ branili. Spominjanje Srbije u prvom delu intervjua predstavlja jasan signal da smo na visokoj lestvici ruskih propagandnih meta. Ne samo da je Rusija zavela sankcije Srbiji devedesetih, već je Putin povukao vojsku sa Kosova, a u skorije vreme ponudio Kosovo za Krim i Donbas. Povrh svega Putin je likvidirao svog saradnika, prijatelja i pouzdanika Jevgenija Prigožina, pitanje je kako bi mi prošli u odnosima sa Putinom? Može li se verovati Putinu, sigurno ne.

Karijerno samoubistvo Takera Klarsona već je viđeno kod svih onih novinara koji su zbog veće zarade pristupili propagandnim glasilima RT i Sputnjik. Posle takvih avantura pojedinac se ne može smatrati objektivnim novinarom i profesionalcem. Slična je situacija i sa ruskim glumcem srpskog porekla Milošem Bikovićem. Naime ovom glumcu je otkazano učešće u seriji White Lotos. Posledice koje trpi Miloš Biković su lična manifestacija posledica po države koje bi svoju sudbinu vezale za Rusiju. Bez emocija treba prihvatiti da je Putin ukleti jedrenjak koji tone, a Rusija parija koja je vojno, ekonomski i međunarodno slabija nego što je bila. Šta god da se dogodi Rusija se u civilizovan svet vratiti neće, kao ni oportunisti koji se u to kolo hvataju.

Najnovije vesti iz ove kategorije