Lajanje Kremlja

Kolumne Autor: uzvik.rs | 18:59 Nedelja, 09 06 2024

Poslednje dne nedelje je uzavrela atmosfera oko upotrebe nuklearnog naoružanja od strane Rusije. Putin i Medveded i ostali aparatčiki grme kako će Rusija upotrebiti taktičko nuklearno naoružanje, ako zapad dozvoli da Ukrajina koristi njihovo naoružanje da gađa mete na teritoriji Rusije.

U prošlom tekstu „Ponovno talasanje Putina da će upotrebiti nuklearno oružije“ je objašnjeno da će se zapad služiti taktikom“kuvane žabe“ da obezbedi Ukrajini to pravo. Prvo su male države dozvolile da se njihovo oružije koristi, da bi onda i velike dozvolile. 

Napadi Ukrajinske vojske su se pokazali kao izuzetno efikasni i veliki broj PVO sistema S300 i S400 su uništeni u poslednjih par nedelja, dok su neki uništeni i na teritorije Rusije. Tokom prethodnih par meseci, Ukrajinska vojska je onesposobila 20% ruske obrade nafte u rafinerijama. Dok su ruski propagandisti, kojih ima i u Rusiji, Srbiji ali i na zapadu, najavljivali da će Ukrajina da izgubi Harkov jer zapad ne šalje dovoljno naoružanja Ukrajini. Guranje njihove propagande se pokazalo kao pogrešno jer Harkov nije pao. 

Američki kongres je odobrio novu turu oružija, posle dužeg sukoba Trampovih pristalica i ostalih radi sticanja političkih poena. Posle samo jednog brifinga čak je i Tramp promenio ploču i počeo da se zalaže za slanje pomoći Ukrajini, jer su na brifingu ukazali da će Ukrajina početi postepeno da gubi svoje pozicije na frontu ako ne dobiju nove pošiljke naoružanja. To je ruska propaganda pokušala da prikaže kao poraz Ukrajine, ali to je samo bila politička igra za sticanje poena. Čim je situacija prvi put postala ozbiljna, odmah je došlo do promene odluke. 

Sa novim naoružanjem Ukrajina je počela da uništava veće količine ruske vojne opreme i da odbija sve napada ruskih jedinica na frontu. 

Ukrajinci polako čiste teren za stizanje F-16 aviona, a to podrazumeva uništavanje ruskih sistema PVO na Ukrajinskoj teritoriji ali i delu teritorije Rusije koja je u blizini Ukrajine. 

Sam F-16 avion je višenamenski borbeni avion, koji je nastao kao potreba Amerike da obezbedi vazdušnu nadmoć u borbi sa neprijateljem. Višenamenski avion može da se bori sa drugim avionima u vazduhu, može da gađa ciljeve ne zamlji, može da služi za izviđanje...

Dolaskom veće količine aviona F-16 u Ukrajinu će omogućiti Ukrajini da dobije prevlast u vazduhu, i time dodatno osigurati svoje trupe na frontu od ruskih vazdušnih udara. Uništavanje ruske infrastrukture, kako ekonomske tako i vojne, će se ubrzati dolaskom F-16 aviona, kao i odobrenjem da isti mogu da se koriste na teritoriji Rusije. Pored ovih aviona u Ukrajinu stužu i precizno navođenje rakete, poput nemačkog Taurusa, koji će ubrzati uništavanje ruske infrastrukture. 

Očigledno je da se povećava pritisak na Rusiju, Rusiji je sve teže da se brani, zato moraju da prete upotrebom nuklearnog naoružanja, u nadi, da će odvratiti zapad. Ali zapad više ne naseda na njihovo lajanje, jer znaju da su to samo velike reči Putina koje govori bez pokrića, jer upotreba nuklearnog naoružanja bi totalno promenila tok ratovanja, i zapad bi daleko više počeo da ulaže u odbranu Ukrajine.

Možemo videti deeskalaciju sa ruske strane, jer sada objavljuje koje su potencijalne mete u Rusiju, koje bi NATO mogao da gađa ako dođe do upotrebe nuklearnog naoružanja. Ovim su samo pokazali da povlače svoje prethodna izdate velike reči, jer su i sami shvatili da su preterali sa upotrebom velikih reči. 

Pas koji laje, ne ujeda.