Foto: ig/canada_basketball

DESILA SE ISTORIJA! Kanada OSVOJILA BRONZU na Mundobasketu!

Sport Autor: K.C. | 12:41 Nedelja, 10 09 2023 Foto: ig/canada_basketball

U borbi za treće mesto na Mundobasketu 2023. godine odigrale su napet meč reprezentacija SAD i Kanade. Severnoamerički duel počeo je u 10:30 časova po našem vremenu. Amerikanci su u meč ušli sa željom da posle jednog prvenstva pauze ponovo uzmu medalju, a Kanadi je ovo bila prilika da prvi put osvoji medalju na Mundobasketu.

Na poluvremenu je rezultat bio 58:56 za Kanadu.

Reprezentacija SAD je u trećoj četvrtini nametnula svoju brzu košarku, ali Kanada je pratila. Najistaknutiji kod Amerikanaca bili su Bridžis i Edvards, dok je kod Kanađana nekoliko igrača imalo fantastičnu partiju, ali su meč obeležili Bruks i Gildžus Aleksander.

Završnica meča dala je ljubiteljima košarke neverovatne minute.

Poslednje sekunde su pripadale rezultatski Kanađanima, bilo je 111:107, i već smo svi mogli da ih zamislimo na dodeli medalja. Međutim, četiri poena razlike samo četiri sekundi pre kraja anulirali su Amerikanci i uveli meč u dodatnih pet minuta
Jedno uspešno slobodno bacanje a zatim neviđena mirnoća i hrabrost Bridžisa i trojka u poslednjoj sekundi omogućili su neočekivani produžetak odlične borbe za bronzu.

43 sekunde pre kraja prodùžetka Kanada je uspela da boljom i sigurnijom igrom obezbedi sebi nedostižnu prednost. 124:115.
I te poslednje sekunde su pripale kamadskim reprezentativcima. 127:118 bio je konačan rezultat.
I desila se istorija - Kanada prvi put osvaja medalju i to pobedom nad reprezentacijom SAD.