Foto: unsplash.com

Britanski izaslanik razočaran što je Priština odbila kompromisno rešenje za izbore

Vesti Autor: K.C. | 20:21 Nedelja, 27 03 2022 Foto: unsplash.com

Stjuart Pič, specijalni izaslanik premijera Velike Britanije za zapadni Balkan, izjavio je danas da je razočaran time što su prištinske vlasti odbile „predlog o kompromisnom rešenju u cilju olakšavanja glasanja za kosovske Srbe na teritoriji Kosova tokom predstojećih izbora u Srbiji”.

„Iako je jasno da Kosovo ima suvereno pravo da odluči da li će se takvo glasanje održati, neiskorišćavanje prilike za postizanje praktičnog rešenja ponuđenog u ovom slučaju, dovodi u pitanje posvećenost Kosova osnovnim vrednostima inkluzivnosti i demokratskog prava za sve građane koji tamo žive”, rekao je Pič.

Rešenje u sporu Beograda i Prištine o statusu Kosova se može postići samo kroz dijalog, mišljenja je nekadašnji komandant vazdušnih snaga Kfora.

„Postoji samo jedan put da Srbija i Kosovo postignu sporazum o normalizaciji odnosa, a to je kroz dijalog u kojem posreduje EU. Ujedinjeno Kraljevstvo sve vreme podržava ovaj proces i ja lično, kao izaslanik, blisko sarađujem sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom, koji je zadužen za dijalog”, rekao je ser Pič.

Dve strane moraju sarađivati kako bi postigle sveobuhvatan, konačan, pravno obavezujući i održiv dogovor, koji je ujedno prihvatljiv i međunarodnoj zajednici, dodao je on.