Foto: pixabay

Oglasila se Grčka po pitanju priznanja Kosova

Vesti Autor: M.S. | 10:16 Ponedeljak, 11 09 2023 Foto: pixabay

Posle izjave Aljbina Kurtuija da je Grčka najbliža odluci da prizna tzv. Kosovo, zvaničnici iz Atine demantuju ovu izjavu.

Vlasti u Atini navode da njihova odluka ostaje nepromenjena po pitanju priznanja Kosova.

Grčka ima Kancelariju za vezu koju je akreditovao Unmik u Prištini, dok je Kosovo u Atini otvorilo Kancelariju za ekonomska i komercijalna pitanja. Atina takođe priznaje pasoše koje izdaje Kosovo.

Na nedavno održanom sastanku između Vjose Osmani sa grčkim ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom, Osmani je pohvalila posvećenost Grčke i stalnu podršku liberalizaciji viznog režima i evroatlantskim integracijama na Kosovu. Na ovom sastanku bilo je reči i o odnosima Kosova i Grčke, na kojima je predsednica Osmani pokazala spremnost za jačanje daljih bilateralnih odnosa.

Nezavisnost Kosova ne priznaje pet članica EU, među kojima je i Grčka, a već duže vreme na nju se gleda kao na najslabiju kariku kada je u pitanju priznanje nezavisnosti tzv. Kosova.

Posle posete Srbiji, grčka predsednica Katerina Sakelaropulu rekla je da se ništa neće promeniti kada je reč o poziciji Atine prema nezavisnosti Kosova, a to je nedavno potvrdio i grčki premijer Kirjakos Micotakis.