Foto: srbija.gov.rs/Emilija Jovanović

Pemci 1 u Kladovu prva toplana koja kombinuje dva obnovljiva izvora energije

Vesti Autor: M.S. | 21:21 Ponedeljak, 15 07 2024 Foto: srbija.gov.rs/Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil posetili su danas toplanu Pemci 1 u Kladovu, koja je uz podršku USAID programa „Bolja energija” u Srbiji, instalirala solarnu elektranu snage 50 kW i postala prvi kupac-proizvođač među toplanama.

Đedović Handanović je navela da je u poslednjih godinu i po dana kapacitet prozjumera u Srbiji povećan deset puta sa 6 MW na više od 65 MW.

Ministarka je navela da je ovo prva toplana kupac-proizvođač u Srbiji koja kombinuje dva obnovljiva izvora energije - biomasu i energiju sunca.

Ona je istakla da je, zahvaljujući donaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), ugrađena solarna elektrana koju će toplana koristiti za povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Đedović Handanović je dodala da će se približno 2.500 domaćinstava grejati na čistu energiju što će povećati i energetsku sigurnost.

Ministarka je napomenula da očekuje da USAID, kroz projekat „Bolja energija”, podrži i softversko rešenje za efikasno upravljanje potrošnjom energije u ovoj toplani što će dodatno smanjiti troškove.

Prema njenim rečima, država je stvorila povoljan regulatorni okvir za razvoj kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, a instalisani kapaciteti solarnih elektrana višestruko su povećani.

Pre dve godine smo imali oko 20 MW kapaciteta solarnih elektrana, a do kraja 2024. imaćemo oko 150 MW. Stvorili smo uslove, pre svega zakonodavne, da prirodni potencijali kojima je Srbija bogata, kao što su sunce i vetar, ubrzano počnu da se pretvaraju u nove proizvodne kapacitete i da povećamo investicije u obnovljive izvore energije (OIE), ukazala je ministarka i dodala da se nastavlja saradnja sa SAD-om u razvoju projekata obnovljivih izvora energije (OIE) i kroz solarne i kroz druge vidove čiste energije.

Hil je pohvalio rad Ministarstva rudarstva i energetike i podsetio na to da se ovakvim projektima rešava dvostruki problem, dobija se čista energija i čist vazduh, što je važno i za buduće generacije.

Nastavićemo da razgovaramo sa resornim ministarstvom o tome šta može da se uradi na unapređenju energetskog sektora u Srbiji, poručio je Hil.

Predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić istakao je da je u izgradnju toplane Pemci 1 i rekonstrukciju toplovodne mreže uloženo 6,5 miliona evra.

Ministarka Đedović Handanović i ambasador Hil su tokom posete Kladovu, u prisustvu generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušana Živkovića, obišli hidroelektranu Đerdap 1, i razgovarali o potencijalima za razvoj projekta reverzibilne hidroelektrane Đerdap 3, čijom izgradnjom bi se Srbija pozicionirala kao regionalni lider održivosti i koja bi značajno promenila energetsku sliku u regionu.