Evropske pare, a kuća ruska

Kolumne Autor: Darko Obradović | 19:28 Petak, 02 02 2024

Kako bi izgledala jedna Slovačka da nije 2004. godine postala članica Evropske unije? Kakve bi šanse bile Slovačke  da  nije postala članica NATO-a 2004.godine? Kakvu bi politiku Slovačka vodila danas u jeku ruske agresije na Ukrajinu? Vrlo verovatno Slovačka bi morala da Rusima dokazuje svoju „vojnu“ i „evropsku“ neutralnost. Jednom rečju Slovačka bi imala malo veći BDP od 27 milijardi dolara koliko je imala 1997. godine. Međutim, Slovačka je već 20 godina članica NATO i EU i njen BDP za 2022. godinu iznosi 115 milijardi dolara. Dakle, Slovačka sa svojih 5,4 miliona stanovnika ima duplo veći BDP od Srbije koja ima nešto više stanovnika. Istočna i Centralna Evropa je puna ovakvih primera koji su transformisali Rumuniju, Poljsku, Mađarsku i Bugarsku. 

Sve ovo ne bi bilo važno da se ne navršava 10 godina srpskih evropskih integracija. Srbija je više od 10 puta uvećala svoj BDP od 2000. do 2024. godine. Posledica ovog uvećanja i porasta standarda građana su isključivo evropske integracije koje su transformisale naše društvo u celini. Preko 4 milijarde bespovratnih sredstava EU uticale su na razvoj naše energetike, saobraćaja, poljoprivrede i zdravstva. Kako bi danas izgledala Istočna i Centralna Evropa da nema NATO i EU? Svi mi bi se nalazili u ozbiljnoj neizvesnosti, upitnog suvereniteta i  lišeni adekvatne ekonomske perspektive. 

Da li bi Ukrajina mogla da se odbrani bez Amerike, NATO i EU? Ukrajina je uništila preko 300.000 ruskih vojnika, više od 2000 ruskih tenkova i na hiljade drugih ruskih vozila i tehike zahvaljući pomoći svojih saveznika i komšija. Sve to ne bi bilo moguće bez jedinstvenog i bezbednog evropskog prostora. Da li bi Grčka mogla da sačuva svoje teritorije da 1952. nije pristupila NATO-u?  Da li bi postojao Kipar?  

Srbija ne koristi dovoljno svoje šanse koje ima u okviru evropskih integracija. Evro-atlantske integracije su nasilno zaustavljene ubistvom premijera Đinđića, rezultat svega je da u srcu Evrope imamo teškoće da se pozicioniramo. Vrhunac apsurdnosti je da se ruski ministar zdravlja dočekuje sa natpisom na bolnici „Dobrodošla draga braćo ovo je vaša kuća“. Ostalo je ne jasno da li je bolnica njihova kuća ili Srbija? U oba slučaja radi se o prvorazrednom skandalu. Zahvaljivati Rusima u kontekstu zdravstva je i licemerno i politički štetno po Srbiju. EU je donirala Srbiji više od pola milijarde eura za zdravstveni sistem. Od toga 32 miliona za dečiju bolnicu „Tiršova 2“. Istovremeno Rusija nam donira teorije zavera, dezinformacije i konflikte sa našim prirodnim partnerima. Zahvaljujući anti-vakcinašima u Srbiji se vraćaju davno iskorenjene bolesti, deca nam umiru zbog toga. Većina tih teoretičara zavere i anti-vakcinaša predstavljaju zadrte pro-ruske agitatore. 

Umesto da se bavimo realnim životom mi se zabavljamo ruskim bajkama na sopstvenu štetu. Umesto da ministarka zdravlja zapne na privlačenju evropskih i američkih donacija srpskom zdravstvu dobijamo priču o ruskoj medicini za 22. vek. Rusija se po medicinskim patentima ne nalazi ni u prvih 20 nacija, a po rangiranju zdravstva nalazi se na zadnjoj trećini liste, životni vek u Rusiji je daleko niži od ostatka Evrope.

O pomoći Rusije srpskom zdravstvu ne treba trošiti suvišne reči, Ruske donacije su statistička greška ali velika propaganda. Sličnu situaciju smo imali i sa NR Kinom tokom pandmije korone kada su se zvaničnici zahvaljivali Kinezima a pošiljke dovozili i plaćali EU i Vlada Srbije. Ostaće ne jasno zašto promovišemo one koji to svojim postupcima ne zaslužuju i kakvu poruku šaljemo onima koji zaista podržavaju našu državu. Američka komanda za Evropu donirala je preko 5 miliona evra Klinici za kardiohirurgiju u Nišu, Amerikanci su donirali bolnicu „Ozren“ u Soko Banji i još mnogo vrtića i bolnica širom Srbije. Ove donacije našle su se na meti ministarke zdravlja čak su i slati dopisi da klinika u Nišu ne može da prima donacije bez koordinacije sa Ministarstvom. Zašto se „poklonu u zube gleda“? Klinika za kardiohirurgiju je tokom korone dobila PCR Studio 6 uređaj malih dimenzija i velikih performansi da uradi preko 18.000 testiranja. Ova vredna i moćna donacija pala je u senku kupovine kineskog „vatrenog oka“, skalamerije od preko 200kg sa vrlo skromnim performansama. 

Mnogo je primera zašto je EU dobar izbor za Srbiju, a još je više razloga zašto Srbija mora da upali motore i postane članica 2027. godine. Sva naša partnerstva imaju priliku da se dokažu i biće im lakške kada budemo članica EU. Stalno slušamo dolazi putinova karta, kineski vek i bolji svet. Prolazi nam vreme i geopolitički gubitnici ne treba da budu naši partneri. Koliko su ta istočna partnerstva beskorisna pokazuje i primer državnih instituta iz oblasti društveno-humanističkih nauka. Ti instituti su zaista postale „kuće“ ruske propagande, posledica svega je da nemamo ni jednog uticajnog naučnika u toj oblasti. Što se tiče anti-zapadnjaštva za to im ne trebaju doktorati i titule to i onako dobro rade oni bez ikakve škole i znanja. Na kraju, i srpsku nauku finansira i pomaže Evropska unija usled čega gomila mladih naučnika ostaje u Srbiji.

Najnovije vesti iz ove kategorije