Rusko blato

Kolumne Autor: Darko Obradović | 13:24 Nedelja, 09 06 2024

Blato ili kaljuga predstavlja površinski sloj koji nastaje ispod vode u određenom tipu zemljišta, sklono je raznim promenama. Mi kaljugu ili blato često vezujemo za nešto prljavo. Glavna karakteristika blata je da ono briše razliku između čistog i prljavog, u blatu je čisto i prljavo jedno te isto. Ključ je da se blato lako lepi i teško čisti. Ima jedna karakteristika posebnog blata – rusko blato! To rusko blato se 200 godina lepi za Srbiju!

Nema ni jedne srpske nesreće kojoj Rusija nije bila kum ili stari svat. Vukli su ovu zemlju u najgore nacionalne uboje, uz pomoć svoje agenture uvek su nas držali podalje od Evrope. Srpski nacionalizam je evropska vrednost, a ne azijska. Srbi da su se vodili azijskim vrednostima ne bi imali ni državu, ni crkvu ni slobodu. Da se podsetimo kako je ruska agentura agitovala protiv projekta izgradnje železnice u Srbiji. Pričali su da će železnica odneti srpska nacionalna bogatstva u “zlu” Evropu. Danas istom snagom agituju protiv Zapada i Evrope. Lažu kako će Srbi izgubiti državu ukoliko pristupe najvećim savezima suverenih država – EU i NATO. Činjenica je da ni jedna država nije izgubila suverenitet ulaskom u Evropsku uniju jer su osnovni temelj EU upravo suverene države. U trenutku kada se odvijaju jedni od najvećih demokratskih izbora na svetu iz Rusije poručuju da to ni nisu izbori. Suprotno njihovim izmišljotinama kako EU činovnike niko nije izabarao, upravo na evropskim izborima se direktno biraju poslanici koji će izabrati predsednika Komisije i druge komesare. Istovremeno u Rusiji nema birača već samo glasača na simuliranim izborima. Sloboda da birate svoju vlast, odlučujete o lokalnim i nacionalnim politikama postoji samo na Zapadu. Oni koji stalno upozoravaju na gubitak suvereniteta taj suverenitet su ukinuli sopstvenom narodu. 

Pogledajmo ko su najbogatiji ljudi na Zapadu, a ko su ruski oligarsi sa Putinom na svom čelu. Oko 92 miliona članova komunističke partije Kine odlučuje o sudbini milijardu i 300 miliona Kineza. A ni tih 92 miliona članova se mnogo ne pita pod vlašću Si Đinpinga. U celoj toj harangi na “zapadne vrednosti” svi zaboravljaju da to nisu nikakve “zapadne vrednosti” već univerzalne vrednosti prihvaćene Poveljon Ujedinjenih Nacija. Ovim diktaturama i bastionima smrti odgovara samo odrednica o “nemešanju u unutrašnje stvari drugih država”, što u njihovom jednostranom tumačenju znači da oni mogu neometano ubijati unutar svojih država, podrivati bezbednost trećih država, a sakriveni iza veta u Savetu Bezbednosti oni legalizuju svoje akcije.

Upravo to veto nije pomoglo Rusiji da se zaštiti od formalne osude njene agresije na Ukrajinu. To veto nije zaštitilo Rusiju od režima sankcija i nije “spasilo” Rusiju od primene člana 51. Povelje UN u pogledu isporuke vojne pomoći Ukrajini. 

Rusija se valja u sopstvenom blatu, sa početka teksta, samo što umesto vode na površini su milioni galona krvi. Rusija je od pre 3 dana zvanično postala država bez nosača aviona. Njena globalna vojna projekcija moći je degradirana bez presedana. Prinuđeni su da svoje ključne logističke tačke pomeraju za još 200-300km u dubinu ruske teritorije. Nisu u stanju da se odbrane od nekoliko dronova i raketa odapetih sa HIMARS-a. 20% rafinerijskih kapaciteta im je uništeno, a Kinezi traže da gas kupuju po ruskim domaćim cenama. Kako se zove kupovina prirodnih resursa po domaćim cenama? Kolonizacija savremenog tipa. Ista situacija je u Srbiji po pitanju rudnika bakra, Kina eksploatiše i sama sebi prodaje sirovinu u Kinu. 

Notorni Sergej Lavrov, po starom dobrom ruskom običaju, nepozvan se javio putem pisma srpskom narodu. U svom propagandnom obraćanju pokušao je da nam objasni ko smo i šta smo. Pravi cilj tog jeftinog pamfleta je da Srbe uvuče u rusko blato. Zašto bi se mi Srbi valjali u ruskom blatu, ništa mi zajedničko nemamo sa njihovom propašću. Veličanstven događaj “Jedan sabor jedan narod” Sergej Lavrov je zagadio svojim štetnim pismima. Srbija i srpski narod nemaju nikakve veze sa ruskim “novim svetskim poretkom” koji najavljuje Lavrov podržan svojim trabantima koji zloslute Rusiju na Dunavu. 

Srbija u ruskom blatu se više valjati neće. U svesrpskoj deklaraciji koju je predsednik Vučić objavio jasno stoji da su evropske integracije strateški cilj. Pametnom dosta.