Foto: uzvik.rs

MADE IN RUSSIA

Kolumne Autor: Darko Obradović | 00:41 Subota, 02 07 2022 Foto: uzvik.rs

Pitanje koji mnogi treba da postave je koji je to svetski brend koji Rusija proizvodi? Da krenemo redom. Ni bivša a ni sadašnja Rusija ne proizvodi ni jedan model svetski poznatog automobila. Kao druga supersila nije proizvela ni približnu kopiju jednog Mercedesa, BMW, JEEP-a, Škode pa i Hyundajia. Niko od ostrašćenih podržavalaca režima u Kremlju ne može navesti ni jedan ruski izvozni autobrend. Hajmo malo o toj ruskoj tehnici, tehnologiji. Rusija ne proizvodi ni NoteBook, niti jedan svetski poznati brend laptopova, računara ili slične opreme. Možemo isto postaviti pitanje i mobilnih telefona, koji je to svetski poznati mobilni telefon koji proizvodi Rusija? Dakle poprilično je jasno da osim iščašenih mitova o ruskim „tehnološkim dostignućima“ nemamo ni jednu potvrdu u praksi da bilo šta od svetskih brendova se proizvodi u Rusiji. Hajmo da se malo zamislimo, onako zdravorazumski i realistično. Šta je Rusija stovorila za prethodnih 100 godina? Zaista je žalosna sudbina ruskog naroda, koji je uglavnom stvarao izvan Rusije. A oni koji su stvarali u Rusiji mnogi su bili svetski poznati, a degradirani pa čak i zatvarani u Rusiji.

Danas kada ruska propaganda govori o antiruskoj histeriji hajmo da se zapitamo ko u stvari sprovodi anti-ruske poteze. Odgovor je jednostavan. Vlast u Kremlju. Kako danas, tako i u zadnjih 100 godina. Samo u Rusiji oligarsi odnosno bogataši su mutni tipovi tranzicionog perioda, na sumnjiv način vlasnici prirodnih resursa na kojima zarađuju svoje jahte i vile, dok obični građani skapavaju.

Istovremeno građani Srbije ne znaju ništa o realnom životu u Rusiji. Dok koriste američke računare, propagandisti im serviraju obmane i dezinformacije. Pa tako se u svesti građana Srbije izgrađivao kult Vladimira Putina. Karakteristike tog kulta su Putin kao „nadčovek“. Jahač medveda go do pasa, vozač formule 1, plivač u zaleđenoj reci i iznad svega nasilan karakter ličnosti. Čoveka kome je vrlina da je gospodar života i smrti, bez procedura, bez pluralizma. E ta i takva Rusija je tužno mesto za život. A ruski narod sa svim svojim potencijalom kaska za civilizacijom i svojim komšijama u Evropi. Ruski narod je zbog koruptivnog sistema vlasti lišen mnogih mogućnosti, i to ne od 24. februara, već više od zadnjih 100 godina. Nisu oligarsi nastali 24. februara - postojali su i ranije.

Ruska vojna mašinerija rasipa milione dolara na sat, dok osnovni put i infrastruktura manjka širom Rusije. Ruski građani su u egzodusu, i to samo oni koji imaju priliku i sreću. Silne rakete, raznih, pa i bizarnih naziva poput „Satane“ proizvode i u mašti i u realnosti. Silan novac koji ne završi u džepovima oligarha, završi u vojnoj rupi bez dna. Učinak tog ulaganja vidimo i u Ukrajini. Koliko je to sve jalovo i besmisleno pokazuju nam podaci da je preciznost dejstava svega 40%. Bilo kako bilo od ratne mašinerije, tenkova i raketa se ne živi. Od gomile proizvedene gvožđurije građani Rusije nemaju ništa. Uplašeni u iracionalnim predstavama koje im se serviraju.

Ono što zabrinjava jeste da se ta mitomanska histerija kroz aktivne mere plasira i u Srbiji. Pa tako po istraživanju IRI Global ruski diktator Putin ima veći rejting od predsednika Vučića. Da ne bude zabune, ne u Rusiji, već u Srbiji. Kako je moguće da se građani Srbije dive, odobravaju i podržavaju lidera osrednjih sposobnosti, a velikog nasilništva. Nije to slučajno. Dve decenije svakodnevno smo bombardovani kremaljskim izmišljotinama čiji je jedini cilj izgradnja kulta Putinove ličnosti u Srbiji. Razmere su neslućene. Rusija nije investirala ni jednu rublju u Srbiju. Nesretno preuzimanje Naftagasa je omča oko vrata, a samo radnici NIS-a znaju kako im je. Srbija je talac ruske propagande, pa tako danas kao građani više znamo o čarapama koje nosi Putin i „sa njima leti na Mars“ nego o tome da je EU donirala preko 35 miliona evra za dečiju kliniku Tiršovu dva, ili građanima Niša preko 2 miliona dolara u Kliniku za kardiohirurgiju.

Koncept koji nam nameće kremaljska propaganda je besmislen i neutemeljen. Postavimo sebi praktična pitanja. Koji je to ruski svetski proizvod ili brend? A da nije novičok, gulag i „Satana“.