Uspeh Putinove ekonomije

Kolumne Autor: Biljana Šahrimanjan Obradović | 16:58 Sreda, 24 01 2024

Putin je sustigao Evropu i nadmašio Nemačku! Ovo su sve češće izjave ruskih zvaničnika, a prvenstveno Putina.

Dok vlada Rusije odlučuje kojim kategorijama ruskog stanovništva  će odobriti pristup  proizvodima kojima je rok trajanja istekao , a nalaze se na policama u supermarketima, dok stanovnici podmoskovlja pale  drva da se zagreju , u ovakvim  momentima , predsednik Rusije govori kako je njihova država već nadmašila ekonomski razvoj svih evropskih zemalja. 

Putin je na sastanku sa dalekoistočnim preduzetnicima rekao: „Ovo je neverovatan rezultat. Čini se da nas dave sa svih strana, imamo pritiske, a postali smo prvi u Evropi po ekonomskom obimu u celini. Pretekli smo Nemačku i zauzeli peto mesto na Svetu. Po paritetu kupovne moći smo pretekli celu Evropu, ali po glavi stanovnika- još treba da radimo. Dakle, imamo nešto na čemu još treba da poradimo“, istakao je Putin.

Zaista, u smislu kupovne moći po glavi stanovnika , Rusija se nalazi na približno  60. mestu, posle Poljske, Paname, Rumunije i svih zemalja EU koje su oni pretekli.

Ovo nije prvi put da Putin iznosi ovakvu tezu. 

Naime, 22. avgusta tokom sastanka Saveta za strateški razvoj i nacionalne projekte, Putin je govorio o istom – da je Rusija po paritetu pretekla Nemačku kupovnu moć, u smislu ekonomskog obima, što je jedno od najvažnijih pokazatelja. Takve pokazatelje navodi World Economics.  Očigledno upravo su ovaj deo izveštaja stavili na Predsednikov sto ljudi koji formiraju ekonomsku agendu : Mišustin, Patrušev, Nibiulina, Vajno ili Siluanov. Izgleda da su "zaboravili" da upoznaju Predsednika sa drugim delom izveštaja, a taj deo je vezan da su istraživači dodelili Rusiji rejting  C, što ukazuje na značajnu sumnju autora tog izveštaja u dostupnim statističkim informacijama koje je imao. Takav isti rejting imaju države poput Pakistana, Ekvadora, Meksika i Ukrajine.

Pitanje je ovde samo jedno: Kriju li svi oni od svog Predsednika realno stanje u Rusiji ili sa određenom namerom  mu se ne prikazuje realna, ona prava slika nameštajući mu na ovakav način izveštaje,  čineći ga nesposobnim, čak i smešnim?

Putin je takođe sa ponosom naveo da je BDP Rusije u smislu kupovne moći, kako njihova sposobnost je bila veća od svih zemalja u Evropi – uključujući Nemačku (5,01 triliona dolara), Francusku (3,53 triliona dolara), Veliku Britaniju (3,48 dolara triliona) i Italiju (3,18 triliona dolara), a BDP Rusije je 1,3 triliona dolara. 

Čak i po paritetu kupovne moći, po kojem su „pretekli celu Evropu“, važno je podsetiti da je to bruto domaći proizvod pretvoren u međunarodnu valutu- dolare (za mogućnosti poređenja). I uporedite proizvodnju u Rusiji i Nemačkoj, Francuskoj itd. One nisu indikativne, upravo zbog različitosti veličina ekonomija. Shvatajući ovaj apsekt, ekonomisti procenjuju životni standard, tako što analiziraju paritet kupovne moći po glavi stanovnika, odnosno koliko novca je potrebno za kupovinu iste količine roba i usluga. I po ovom pokazatelju Rusija zauzima počasno 60. mesto, daleko iza svih „pretečenih“ Evropskih zemalja. Merenje pariteta kupovne moći između razvijenih i nerazvijenih zemalja, kako kažu iskusni ekonomisti, je isto kao više lošije muzike u odnosu na kvalitetnu muziku za iste novce.

Radi poređenja ,minimalna zarada u Nemačkoj iznosi 2080 evra, u Rusiji minimalna zarada iznosi 197 evra. Zatim prosečna penzija u Nemačkoj  iznosi 1543 evra, u Rusiji 240 evra.

Takođe, Nemačka i druge zemlje EU se nisu smrzle, ni ove niti prethode zime. Štaviše, cene gasa u Evropi nastavljaju da padaju. Pored sve pomoći koju Nemačka daje Ukrajini,  njihova minimalna plata iznosi oko 2000 evra, odnosno 10 puta je veća nego u Rusiji.

Za ostale ''nesrećne zemlje u Evropi'', koji nemaju sreće da budu ''uspešnе'' kao Rusija, situacija iz nekog razloga јeste takva da su u tim zemljama minimalne plate i penzije daleko  bolje, nego u samoj tako ''uspešnoj'' Rusiji.

Ukoliko pogledamo i u svim baltičkim zemljama plate su najmanje  4 puta veće. Ali to je izgleda zbog činjenice da oni očigledno ne slušaju Putina i ne znaju kako beznadežno zaostaju od Rusije, koja je samo u svojim snovima  5. ekonomija Sveta. Jedina istina  u svemu ovome je da se u Rusiji dao nalog  za hitno snabdeva jajima iz Irana i Turske i zabranu  izvoza određenih kategorija prehrambenih proizvoda,  plašeći se nestašice i rasta cena. 

S tim da sve ovo, po svemu sudeći ništa ne utiče na veličinu ruske ekonomije i generalno Rusije , ona raste izgleda samo u  Putinovom umu i samokomponovom njemu poznatom svetu.