Dan pobede

Kolumne Autor: Darko Obradović | 11:51 Utorak, 09 05 2023

Proslava 9. Maja u Ruskoj Federaciji zadnjih decenija više liče na krvožedne paganske parade nego na odavanje večnog spomena poginulim sovjetskim vojnicima u Velikom otadžbinskom ratu. Sve više devetomajske parade liče na održavanje kulta „velike“ sile koju bi trebalo da predstavlja Rusija. Prezentuje se razno postojeće i nepostojeće oružje, informacioni prostor je zagađen huškačim sadržajem protiv Evropske Unije. Dok današnja Rusija sve više liči na Nemačku 1943. godine., deluje  da se suština 9. Maja odavno izgubila i primerenije bi bilo da se taj događaj naziva parada budućih sukoba. Razlozi raspada SSSR-a se vide svakog 9. Maja. Takva parada služi samo za potvrđivanje ruske vojne i svake druge moći dok se negiraju i nipodaštavaju žrtve svih neruskih sovjetskih građana. Vredi se podsetiti da nisu samo Rusi nosioci pobede nad nacizmom nego i svi drugi sovjetski građani. Poznate su velike ukrajinske žrtve koje se zadnjih decenija negiraju. Maršal velike pobode bio je Amazasp Babajanjan, Jermenin koji je naterao Guderijana u bezglavo povlačanje, svaki peti Jermenin je otišao na front u  Velikom ratu. Isto važi za mnoge centralno azijske narode iz bivših sovjetskih republika, to su sve dobri, vredni i požrtvovani ljudi. Tih ljudi danas nema u privatnom piru kulta ličnosti Vladimira Putina, a čemu služe devetomajske parade zadnjih dve decenije. 

Današnja Rusija nema ništa zajedničko sa SSSR-om 1945. osim u jednom – okupaciji. Rusija odnosno SSSR je jedina sila koja se teritorijalno proširila nakon Drugog svetskog rata i jedina koja svoje trupe nije povukla sa teritorija koje je „oslobodila“. Istovremeno se zaboravlja da je Rusija bila primalac vojne pomoći u skladu sa programom „najma i zajma“ i to istog onog programa po kome danas Ukrajina dobija pomoć. Ništa Rusija više nema zajedničko sa tradicijom borbe protiv nacizma. Ta borba i krv sovjetskih građana danas Rusiji služi kao opravdanje zlodela koja čini u 21. Veku.

9 Maj. je dan pobede u Rusiji, a 8. Maj u Evropi. Bezuslovna kapitulacija nacista potpisana je nešto pre ponoći. Ove trivijalnosti ne bi trebalo da imaju važnost. Međutim ova razlika vremenskih zona danas Rusima služi da bezočno lažu kako se u Evropi ne obeležava dan pobede nad nacizmom. Zašto bi smo mi ili bilo ko drugi obeležavali datume zavedene od strane totalitarnog ruskog režima? Naročito zašto bi danas bilo ko obeležavao „ruski“ 9. Maj kada je to sve samo ne borba protiv nacizma. Svakog 9. Maja iz Moskve nas opominju da smo im svi mi dužni što su nas oslobodili. Ovakav stav veoma vređa sve nas čiji su pretci položili život u borbi protiv nemačkog okupatora. Moj deda nije čekao Crvenu Armiju već je kao dečak uzeo oružje i borio se sa nacističkim okupatorom. Oni koji nisu imali sreće kao Jugoslavija, 9.Maja su potpali pod rusku okupaciju. Oni drugi koji su imali sreće dočekali su američke oslobodioce. Za razliku od Rusa Amerikanci su čuvali i sačuvali nezavisnost evropskih država. Upravo zato 9. Maj po evropskom vremenu je dan Evrope jer Evropska Unija simbolizuje slobodnu, ujedinjenu i bogatu Evropu u odnosu na podeljenu Evropu koju je formirala Rusija.

Duh ne sputan granicama totalitarizma i dan danas živi u Evropi, jači nego ikad. Niko od bivšeg Istočnog bloka ne želi da se vrati u blokovsku podelu Evrope i pod rusku čizmu. NATO kao odgovor na obesnog Staljina i danas postoji. Iz užasa Drugog svetskog rata moramo da stalno izvlačimo pouke, ali i iz Hladnog rata kao i okolnosti pada Berlinskog zida. Srbija se ponosi svojom ulogom u Drugom svetskom ratu, nikome ne dugujemo ništa i Rusija nema monopol nad našom slobodom kako tada tako i sada. Za kraj kada su bombe 6. Aprila padale po Beogradu ta sovjetska Rusija je bila saveznik Adolfa Hitlera.