Zločini i laž

Kolumne Autor: Darko Obradović | 16:16 Ponedeljak, 10 10 2022

Više od sto godina traje ruska obmana. Doktrina raspirivanja dezifnormacija je najpoznatiji izvozni brend Ruske Federacije. Od Feliksa Djeržinskog do današnjih dana obmana i dezinformacija je suština celokupnog spoljnopolitičkog nastupa Rusije. Glavno je pitanje koliko su, oni koji su izloženi ovim obmanama, ranjivi na njih.

Aktivne mere koje sprovodi Rusija su ozbiljna investicija, pojedine dezinformacije više od pet decenija žive. Arhive iz perioda Hladnog rata nas upućuju na iznose od stotinak milijardi dolara za ovakve potrebe. Sama ideja da ideološko-politička konfrontacija treba da rezultuje promenama „iznutra“ ukazuje nam na subverzivnost kao manir. Daleko od toga da je Rusija kriva za sve društvene protivurečnosti jednog društva, ali eksploatacija takvih podela, produbljivanje pa i konfrontacija savršeno se uklapa u njenu arhitekturu.

Deo građana Srbije na osnovu primene aktivnih mera razvio je apsolutno stanje radikalizovanosti i ekstremizma kada je reč o liku i delu predsednika Rusije. Ovaj ekstremizam dobio je svoje nasilne manifestacije na ulicama Beograda, organizovane su demonstracije u cilju podrške agresivnom ratu, a njihovi učesnici ne prezaju od verbalnih nasrtaja na kritičare Putinovih nedela. Postavlja se pitanje kada će se odvažiti na direktne fizičke napade, anti-Zapadna kampanja se pretvorila u anti-razumsku kampanju. Više nema one štetne kovanice o „dve strane“ već se slepo slede uputstva iz Putinovog govora. A taj govor svojim sadržajem je obuhvatio sve moguće teorije zavere. Da li se još neko čudi da su isti ljudi i litijaši i antivakcinaši, čipovaši, anti-migranti, ksenofobi i homofobi. Kada govore da su podržavaoci ruskog pogleda na svet. Izbegavaju da kažu da li podržavaju porodično nasilje u svakom obliku, društvenu nejednakost, privrednu i obrazovnu zaostalost, tajkunsku ekonomiju ili neselektvino razaranje nevojnih ciljeva širom Ukrajine.

Velika je laž uverenje o ruskoj vojnoj moći. Ta velika laž se 100 godina održavala. Odsustvo dostojnog protivnika Rusiji je davalo uticaj i ugled koji joj očigledno ne pripada. Agresija na Ukrajinu promenila je sve. Rusko oružje poput S-300, Pancir S1, Tor, Buk pokazalo se ne doraslim. Krimski most odleteo je u vazduh u debeloj borbenoj pozadini. Manevri i ofanzive Ukrajinaca su pokazali svu slabost ruskog vojnog nastupa. Vera u apsolutne brojeve ne znači ništa. Velika je razlika između vojnika i naoružanog čoveka. Velika laž o Rusiji kao pravednoj raskrinkana je u ruskom geopolitičkom okruženju. Od Centralne Azije, Jermenije do Srbije Rusija se pokazala kao nepouzdan i štetan partner. Jermenija članica ODKB-a nije dobila rusku vojnu pomoć u skladu sa članom 4. Ugovora o ODKB.

Teorija o Rusima kao zaštitinicima srpskog naroda svakog dana nestaje pred realnošću. „Bratska“ zaštita srpskog Kosova pretvorila se u račun bez krčmara. Rusko veto je postalo bezvredno, a Rusija kao sila zaštitnica apsolutno nekredibilna. Dok nam brane Kosovo, na Kosovo se pozivaju komadajući Ukrajinu. Koliko vremena nas deli od ruskog priznanja Kosova? Onoliko koliko je potrebno ruskoj strategiji. Postavlja se pitanje u čemu je Rusija pouzdan partner, onda kada svoje saveznike i partnere izlaže nelagodnoj poziciji ili onda kada pravi Buču, Izjum, Mariupolj a danas Kijev, Lvov, Krivi Rig i druge neselktivne mete.

Svoje prisustvo Rusija vešto koristi, osvojila je srca mnogih Srba. Propaganda ih je u to uverila. Kult Vladimira Putina je neokrnjen dok on Kosovom trguje po potrebi. Velika laž slična Potemkinovim selima pred našim očima nestaje. Devedesetih godina Rusi  nam zavode  sankcije, naoružavaju Hrvatsku, S300 nikada nam nisu isporučili, povukli su vojsku sa Kosova, dobili naftnu industriju Srbije za stine novce, danas nam prete promenom cene gasa u slučaju sankcija. I sve to jer nas „vole i brane“.

Šta bi bilo da nas ne vole? Ruski bezbednosni partneri napuštaju ruski vojni savez, Ruski gas je postao izvor nestabilnosti, pretvoren je u oružje. Srbiji se preti nepovoljnom cenom gasa, dok države koje isporučuju vojnu pomoć Ukrajini tu cenu imaju u skladu sa potpisanim ugovorima.

Vojno nesposobni, potučeni do nogu hvale se uništenim ukrajinskim gradovima. U čemu Rusija može biti pouzdan partner? Možda u (Z)ločinu.