Foto: privatna arhiva

Korisni idioti

Kolumne Autor: Darko Obradović | 15:15 Ponedeljak, 30 01 2023 Foto: privatna arhiva

Termin korisni idiot se ne može smatrati uvredljivom već bezbednosnom formulacijom. Korisni idioti su često oni koji misleći da čine nešto “korisno” zapravo nanose nemerljivu štetu sopstvenom okruženju odnosno državi.  

Pored onih koji su po zadatku I darežljivost Kremlja na sebe preuzeli ulogu tumača svetskih zbivanja. Postoji dobar deo onih koji nemaju ni osnovna znanja, ali im ne manjka širenje informacija koje su krajnje logički upitne, ponavljajući kao papagaji najnebuloznije teze ruske propagande. Naravno oni nemaju interes, znanje I svest da prepoznaju u kakvim najcrnjim civilizacijskim momentima učestvuju.  

U celoj geopolitičkoj oluji suočavamo se sa francusko-nemačkim planom čija je uloga da uredi nastavak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.  

Lakih rešenja nema. Da ih je bilo u najmanju ruku ne bi smo, zbog autistične politike Miloševića, završili pod bombama celog civilizovanog sveta.  

Šta danas „brane“ profesionalni „nedavači“ Kosova. Oni brane status večitog konflika i multietničkih tenzija. Sa glavnim strateškim ciljem da  spreče Srbiju da se vrati u svoju civilizacijsku porodicu- Zapad. Dokle god postoji kosovski problem odnos Srbije i političkog Zapada neće ostvariti pun potencijal. U pogledu sofisticiranijih investicija, naoružanja i vojne opreme, ali i evro-atlantskih integracija u celosti. A to sve implicira da će srpska deca imati manje životnih šansi u odnosu na decu iz država Evropske Unije.  

Istovremeno od ovakve situacije korist ima samo Rusija sa svojim saputnicima ka beznađu. Ova prva iz strateških razloga na Balkanu, dok ovi drugi iz svojih sebičnih razloga i politikanstva. Ništa tako lako ne potpaljuje emocije kao što je pitanje Kosova. Ali nikada dalje od sopstvenih grešaka. Umesto da mislimo kako da budemo bolji, uspešniji, snažniji vrtimo se u lavirintima prošlosti, teorija zavera i zabluda. To su koridori koji imaju mnogo pravaca ali ni jedan ne vodi do uspeha.  Scenario „Evropske Kube“ nije nerealan. Od takvog scenarija nas deli odgovorno ponašanje srpskih vlasti. Nije lako sačuvati mir i multietnički sklad, očuvati stabilnost i dovesti strane direktne investicije. Na evropskom kontinentu nema uspešne države a da čvrsto nije integrisana u politički Zapad.  

Šta je alternativa dijalogu, šta je alternativa francusko-nemačkom planu? Nebezbednost i nestabilnost. Alternativa su tenzije i nespokoj za kosovske Srbe. Da li postoji alternativa? Ima ih. Neke od njih su zamrznut i vruć konflikt na Nagorno-Karabahu za čije rešenje je do skoro eksluzivnost imala Ruska Federacija. Taj konflikt ne da nije rešen, nego je svako malo krvav i smrtonosan. Druga alternativa je Sirija. I tamo je upletena Ruska Federacija i cigla na cigli u Sirji nije ostala. Tamo niko ne želi da investira. Ljudi u milionima beže iz Sirije.  

Danas kada se kroji nova geopolitička mapa u Evropi pravilna orijentacija je nužda. Karte su podeljene tako da Rusija može da obriše 21. Vek iz svog kalendara. Nije u stanju da zauzme 7km2 u Ukrajini, što ne sprečava da nas kremaljski saputnici lažno uveravaju u nastanak nekog novog ruskog poretka, multipolarnosti. Opijeni kockarskom logikom priželjkuju da šestare po mapi Balkana. Na rečima vrlo jaki olako pozivaju na put  krvoprolića i propasti. Odgovor kako žele da ostvare te svoje ciljeve obično nije zasnovan na realnim parametrima.   Njihove aktivnosti usmerene su na sprečavanje evropskih integracija od čega će koristi imati samo Rusija. Što se tiče plata i penzija, za to ih je baš briga.  

Današnja realnost nalaže hitro napuštanje spoljne politike zasnovane na četiri stuba. Dva od četiri stuba su uveliko trula. Rusija se raspada i spolja i iznutra. NR Kina se davi u unutrašnjim problemima nesposobna da ih reši dok je kineska vizija nekompatibilna sa razvojem Srbije. Dok su preostala dva stuba – EU i SAD postali jedan ujedinjen i snažan stub. Tu smo gde smo. Evroatlantske integracije Srbije su dobar i jedini izbor.  

Srbija na Zapadu korisne idiote neće sprečiti da emituju lažne nacionalističke poruke ali i njima će tada biti bolje.